To Reuters με δημοσίευμά του εισάγει ένα νέο σενάριο για την Ελλάδα σε περίπτωση που στερέψει από ρευστό: Ούτε Grexit, ούτε Grexident, αλλά διπλό νόμισμα.

Ads

Σύμφωνα με το Reuters, ευρωπαίος αξιωματούχος ισχυρίστηκε πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει σύντομα συμφωνία με τους εταίρους για χρηματοδότηση τότε η Αθήνα θα μπορούσε να εισάγει ένα παράλληλο νόμισμα, μαζί με το ευρώ, για να καλύψει εγχώρια έξοδα.

Αυτό το σενάριο προβλέπει την έκδοση IOUs (I Owe You «έχεις λαμβάνειν») με το οποίο διασφαλίζεται πως οι κάτοχοί του θα λάβουν το ποσό σε ευρώ κάποια στιγμή στο μέλλον. Τα IOUs θα διακινούνταν στην δευτερογενή αγορά και θα μετατρέπονταν σε «νόμισμα», χωρίς όμως να γίνονται αποδεκτά από καταστήματα, αλλά θα χρησιμοποιούνταν για την τακτοποίηση ορισμένων πληρωμών που σχετίζονται με την κυβέρνηση, όπως οι λογαριασμοί ενέργειας, τουλάχιστον στην αρχή.

Επίσης αν η Ελλάδα ξεμείνει από ευρώ θα μπορούσε να εφαρμόσει το μέτρο του capital control, κεφαλαιακού ελέγχου, προκειμένου να αποφευχθεί μια μαζική φυγή κεφαλαίων από τη χώρα, όπως έγινε στην Κύπρο το 2013.

Ads

Αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης αρνήθηκε οποιοδήποτε ζήτημα διπλού νομίσματος, τονίζοντας πως αναμένεται συμφωνία με τους πιστωτές. «Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα υπάρξει μια συμφωνία στο Eurogroup και θα απελευθερωθεί χρηματοδότηση μετά από αυτό, όπως συμφωνήθηκε στην επταμερή» ανέφερε.