Η πολιτική κίνηση «εΜείς» δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία πρώην στελεχών του Ποταμιού με σκοπό την ίδρυση νέου κόμματος. Και επιμένουν παρά τη δυσκολία που έχουν να βρουν έστω ελάχιστη δημοσιότητα για την προσπάθειά τους.

Ads

Εκδίδουν ανακοινώσεις, σε κλίμα Ποταμιού, συχνά ενδιαφέρουσες, οι οποίες δεν γίνονται γνωστές, ενώ μόνο ο εκπρόσωπός τους πρώην βουλευτής Νίκος Νυφούδης έχει στοιχειώδη δημόσια παρουσία μέσω αρθρογραφίας. 

Παρόλα αυτά, η πρόθεση για πραγματοποίηση ιδρυτικού συνεδρίου όταν η πανδημία το επιτρέψει παραμένει ισχυρή. Γνώριζαν από την αρχή ότι δεν πρόκειται να βρουν ανοιχτούς δρόμους γιατί εκ των πραγμάτων η παρουσία τους είναι ενοχλητική για τη ΝΔ, αφού απευθύνονται στο κέντρο στο οποίο έχει απήχηση ο Κυρ. Μητσοτάκης και το οποίο είναι ο πολιτικός χώρος στον οποίο έχει κάνει τη μεγαλύτερη πολιτική επένδυση. 

Μέχρι στιγμής δεν έχουν βρει τρόπο να κάνουν γνωστό το εγχείρημά τους. Συναντούν πόρτες κλειστές και αδιαφορία. Την Κυριακή θα κάνουν μια εκδήλωση που φιλοδοξούν ότι θα τους βάλει στο κάδρο του πολιτικού γίγνεσθαι. Συμμετέχουν πρόσωπα που έχουν περάσει από το Ποτάμι, από το ΚΙΝΑΛ, από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ με κοινό στοιχείο ότι σήμερα δεν είναι ευθέως συνδεδεμένοι με κάποιο κόμμα, ενώ ο λόγος τους χαρακτηρίζεται από μετριοπάθεια και έντονο ευρωπαϊσμό.

Ads

Η συνέργειά τους με τις “Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία” που συνεργάζονται με το Κίνημα Αλλαγής ίσως σηματοδοτεί έναν διάλογο που μπορεί να έχει μέλλον ανάλογα με την έκβαση της μάχης ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ. 

Αν ρωτήσει κανείς κορυφαία στελέχη της ΝΔ για το κυοφορούμενο νέο κόμμα δεν πρόκειται να πάρει κάποια απάντηση που να δείχνει ανησυχία ή ενδιαφέρον. Θεωρούν το εγχείρημα θνησιγενές εν τη γενέσει του από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποιο ευρέως αναγνωρίσιμο πρόσωπο που θα μπορούσε να εξασφαλίσει προβολή. Από την άλλη, γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να αποκτήσει πρόσβαση στα ΜΜΕ κάποιος που δεν ανήκει στο κυρίαρχο σύστημα ή δεν αποτελεί παρακολούθημά του. 

Η ανακοίνωση της κίνησης «εΜείς»

“Το κράτος στην κρίση (και μετά από αυτή) –  Καινοτομία στην ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, Μεταρρύθμιση στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ”

Ποιο είναι το κράτος που απαιτούν οι συγκυρίες της οικονομικής κρίσης και της κρίσης της πανδημίας που ακολούθησε; Γιατί δεν είναι αρκετό ούτε το «πολύ κράτος» του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το «λίγο κράτος» της Νέας Δημοκρατίας; Πώς συνδέονται ο κοινωνικός φιλελευθερισμός και η σοσιαλδημοκρατία με την ουσία των δημόσιων πολιτικών που προτείνουν;

Η πολιτική κίνηση για τον Κοινωνικό Φιλελευθερισμό «εΜείς» και οι «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία» συνδιοργανώνουν δημόσια διαδικτυακή συζήτηση για τον ρόλο του κράτους και επιχειρούν να οριοθετήσουν την έννοια  του κράτους ως «συμμάχου του πολίτη». 

Κυριακή 18 Απριλίου 2021 και ώρα 11:30 έως 13:30 
στο Zoom Meeting: https://zoom.us/j/2322524614
Συζητούν:

  • Παύλος Ελευθεριάδης, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Πανεπιστημίου Οξφόρδης
  • Θεοδότα Νάντσου, Διευθύντρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής WWF
  • Αλέξανδρος Σαρρής, Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Γιώργος Σωτηρέλης, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Θεόδωρος Τσέκος, Καθηγητής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
  • Κώστας Χρυσόγονος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ

Την εκδήλωση χαιρετίζουν:
Γιάννης Μπουτάρης, π. Δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Προλογίζουν ο Συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματέας των εΜείς Δημήτρης Σακατζής και ο Γραμματέας των Κινήσεων Μιχάλης Χάλαρης
Συντονίζει: 
Νίκος Νυφούδης, π. Βουλευτής Ποταμιού