Νέο «όχι» στις τουρκικές αρχές είπε το Συμβούλιο Εφετών, αποφασίζοντας να μην εκδοθούν οι τρεις εκ των οκτώ αξιωματικών, που έφυγαν με ελικόπτερο από την Τουρκία για την Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου. 

Ads

Το δικαστήριο δέχθηκε την εισαγγελική εισήγηση, η οποία αναφέρθηκε στην απόφαση του Αρείου Πάγου τον Ιανουάριο, με την οποία δεν έγινε δεκτό το αίτημα της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών. 

Η εισαγγελική λειτουργός είχε απορρίψει το νέο αίτημα των τουρκικών αρχών χαρακτηρίζοντάς το «προσχηματικό». «Οι τουρκικές αρχές απαξιώνουν και περιφρονούν το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία έχει κριθεί αμετάκλητα από τον Άρειο Πάγο» είχε υποστηρίζει η εισαγγελέας, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία των τουρκικών αρχών είχαν «ήδη τεθεί υπ’ όψιν συμβουλίων που έκριναν το πρώτο αίτημα έκδοσης».

Νωρίτερα, οι τρεις Τούρκοι αξιωματικοί υποστήριξαν πως στη χώρα τους τίποτα δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο μετά το δημοψήφισμα. Ανέφεραν ότι δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στην Τουρκία, καθώς φοβούνται ότι θα υποστούν βασανιστήρια.

Ads

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, παρατάθηκε για ένα τρίμηνο η διοικητική κράτησή και των οκτώ αξιωματικών στο πλαίσιο της διαδικασίας του ασύλου.