Μια σημαντική απόφαση για τις Σκουριές πήρε ο υπουργός περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος απέρριψε το αίτημα της «Ελληνικός Χρυσός», να ανακληθεί προηγούμενη απόφαση του υπουργείου, που επέστρεφε στην Ελληνικός Χρυσός την τεχνική μελέτη για τη μεταλλουργική μονάδα Χαλκού, Χρυσού και Θειϊκού Οξέος στον Μαντέμ Λάκκο πριν εγκριθούν οι εξορύξεις.

Ads

Η έκθεση του ΥΠΕΝ ανέφερε ότι εντοπίστηκαν ανεπαρκή στοιχεία και ασυμφωνίες, και έδινε διορία δύο μηνών στην εταιρεία να προβεί στις αναγκαίες συμπληρώσεις και διορθώσεις του φακέλου.

Ωστόσο, στη συνέχεια η «Ελληνικός Χρυσός» κατέθεσε την αίτηση θεραπείας, όπως ονομάζεται στη νομική γλώσσα η αίτηση ανάκλησης κάποιας διοικητικής πράξης,  παραμένοντας όμως στην αρχική της απόφαση χωρίς να απαντάει ουσιαστικά στις αιτιάσεις του υπουργείο Περιβάλλοντος.

Το επόμενο βήμα του ΥΠΕΝ θα είναι η προσφυγή στη διαιτησία για την παραβίαση της σύμβασης από την Ελληνικός Χρυσός, σύμφωνα με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη που χαρακτήρισε «δικαίωση των κατοίκων και του αγώνα τους, ενός αγώνα λάβαρου, για πολλά χρόνια όλων των κοινωνικών και περιβαλλοντικών κινημάτων που γνώρισαν το σκληρό πρόσωπο του κράτος», την απόφαση.

Ads

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» η ίδια τόνισε ότι «η Μεταλλουργία είναι η καρδιά του όλου εγχειρήματος. Αν δεν μπορεί να παραχθεί καθαρό μέταλλο στην Ελλάδα,  δεν υπάρχουν λόγοι, δημοσίου συμφέροντος».

«Λέγαμε από την αρχή ότι αυτή η επένδυση δεν είναι εφαρμόσιμη, δεν θα προσφέρει τίποτα στο ελληνικό δημόσιο, θα προκαλέσει μόνο την καταστροφή του τόπου. Η εταιρεία θα έπρεπε να είχε στείλει στο υπουργείο μια μελέτη που να αποδείκνυε ότι θα ήταν εφαρμόσιμη η μέθοδος της μεταλλουργίας. Αντιθέτως έκανε μία αίτηση θεραπείας που απορρίφθηκε από τον Υπουργό. Στην ουσία η εταιρεία δεν έχει μελέτη μεταλλουργίας, άρα έχει παραβιάσει τη σύμβαση», σημείωσε.

Στο μεταξύ,  την επίσκεψη του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη στα «Μεταλλεία Κασσάνδρας» ζητούν με ανακοίνωσή τους τα τέσσερα σωματεία των εργαζομένων τους.