Διακόσια άρθρα εκτιμάται ότι θα περιέχει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρόικας για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ, που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή. Στο μεταξύ, προεκλογικούς χειρισμούς θυμίζει η «μεταφορά» της αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος στο Παρίσι, όπου επρόκεινο να πραγματοποιηθεί με διαδικασία εξπρές στις 3, 4 και 5 Σεπτεμβρίου, κάτι που τελικά διαψεύσθηκε από την Κομισιόν. Προς νέο δάνειο και νέο μνημόνιο «δείχνει» το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στην έκθεση του οποίου αναφέρεται ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό ύψους τουλάχιστον 14,9 δισ. ευρώ. 

Ads

Η κυβέρνηση έχει στόχο να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την υποδόση του 1. δισ. ευρώ,  έως τις 7 Αυγούστου καθώς το τμήμα θα διακόψει τη λειτουργία τους στις 8 Αυγούστου για να επανέλθει στο τέλος του μήνα. Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διατάξεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όπως η αφαίρεση του ΑΦΜ από επιχειρήσεις και επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν, την κατάργηση της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ, αναμόρφωση του πλαισίου για το «πόθεν έσχες», την ενταξη όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ και την οριοθέτηση του αιγιαλού.

Εκτός από τα προαπαιτούμενα για την δόση του 1 δισ. ευρώ, στο πολυνομοσχέδιο θα εντάξει το υπουργείο Οικονομικών και άλλες ρυθμίσεις προκειμένου να επισπευθούν μέτρα υλοποίησης του μνημονίου που έχουν καθυστερήσει και θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στην διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου με την τρόικα.

Εξάλλου, η δημιουργία προεκλογικού κλίματος τον Σεπτέμβρη, με την αξιολόγηση του προγράμματος να μεταφέρεται στο Παρίσι, ώστε να μην δημιουργηθούν εντάσεις στην Αθήνα, ενδεχομένως πρόκειται για ένα plan B, σε περίπτωση που ο Αν. Σαμαράς, παρά τις διαβεβαιώσεις του ότι διαθέτει 180 βουλευτές για την προεδρική εκλογή, δεν καταφέρει τελικά να τους συγκεντρώσει. Σήμερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος υποστήριξε πως «κάθε φορά που ερχόταν (σ.σ η τρόικα), δημιουργούταν μια κακή ψυχολογική κατάσταση στην αγορά και την κοινωνία» προσθέτοντας ότι η αξιολόγηση της τρόικας από το Παρίσι αποτέλεσε πρόταση του πρωθυπουργού.

Ads

image

Πάντως, το Γραφείο του Προϋπολογισμού της Βουλής αναφέρει ότι το πλέον πιθανό σενάριο είναι η Ελλάδα να προσφύγει για δανεισμό στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για να αποφύγει τις αγορές, κάτι που ενδεχομένως σημαίνει νέο μνημόνιο και νέα μέτρα.

Την ίδια ώρα, «έρχονται» τους επόμενους μήνες απανωτές φορολογικές υποχρεώσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούν οι φορολογούμενοι. Η τρόικα πάντως δύσκολα θα δεχτεί μείωση φόρων, αλλά το αντίθετο αναμένεται να ζητήσει πρόσθετα μέτρα.

image

Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, η αλλαγή φρουράς στο ΤΑΙΠΕΔ, που προαναγγέλθηκε τη Δευτέρα, η τρίτη μέσα σε δύο χρόνια, υποδεικνύει την προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει το κατάλληλο πρόσωπο για μια θέση – «ηλεκτική καρέκλα», όπως αναφέρει η Real. Εξάλλου, μπορεί επισήμως να αναφέρεται ότι ολοκληρώθηκε η θητεία των κυρίων Μανιατόπουλου και Εμίρη, ωστόσο στο Μαξίμου δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα, λόγω των καθυστερήσεων στις ιδιωτικοποιήσεις.

Το πολιτικό θερμόμετρο αναμένεται να ανέβει τις επόμενες μέρες και εξαιτίας του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα δάση. Ήδη, αντιδράσεις προκαλεί η τροπολογία με την οποία νομιμοποιείται ουσιαστικά το αυθαίρετο εργοστάσιο της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική. Για το εν λόγω νομοσχέδιο δημόσια εκδήλωση-διαβούλευση  διοργανώνει στις 6.30 το απόγευμα ο ΣΥΡΙΖΑ, στο ξενοδοχείο Τιτάνια. Στην εκδήλωση έχουν κληθεί κόμματα (ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ) και κινήσεις (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΠΡΑΤΤΩ, Κοινωνική Συμφωνία) προκειμένου να καταγραφεί η συμπόρευση και η πολιτική συμφωνία ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης.

Στην πολιτική ατζέντα της ημέρας και η συνάντηση με το προεδρείο του ΣΕΒ  που έχει στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Το ενεργειακό κόστος, η διευκόλυνση της ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων, καθώς και η διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων αναμένεται να τεθούν επί τάπητος. Στη συνάντηση θα συμμετέχουν οι επικεφαλής των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας,  Περιβάλλοντος και Επικρατείας.