Νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή Κοιλιώμενος στη βόρεια πλευρά της Ζακύνθου και καίει δασική έκταση. Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, ενώ αναμένονται και δύο αεροσκάφη PZL από την Κεφαλλονιά.

Ads

Σε εξέλιξη παραμένει το μέτωπο στο όρος Βραχίονα της Ζακύνθου, ανάμεσα στα χωριά Πηγαδάκια και Καταστάρι, παρά το γεγονός ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν από Θεσσαλία και Αθήνα. Η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή, ενώ παρουσιάζει καλύτερη εικόνα από το πρωί του Σαββάτου.

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά σε δασική έκταση στα Καμένα Βούρλα Φθιώτιδας.

Οι φλόγες πλησίασαν πολύ κοντά στα σπίτια δημιουργώντας πανικό στους κατοίκους, ενώ υπήρξε διακοπή του ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή των Καμένων Βούρλων και του Αγίου Κων/νου.

Ads

Στη μάχη με τις φλόγες ρίχτηκαν τα δύο PZL από το αεροδρόμιο της Λαμίας, 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 7 πυροσβεστικά οχήματα από τη Λαμία, τον Άγιο Κωνσταντίνο και την Αταλάντη, όπως και μηχανήματα της περιφέρειας και του δήμου.

Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε σπίτια παρά το γεγονός ότι η φωτιά βρέθηκε πολύ κοντά τους.

Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στη Βύλιζα Κορωπίου, η οποία εκδηλώθηκε το πρωί του Σαββάτου σε περιοχή πάνω από τον οικισμό και καίει χαμηλή βλάστηση.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί, ενώ αποχώρησαν τα τρία ελικόπτερα που έκαναν ρίψεις νερού μέχρι πριν από λίγη ώρα.

Παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις. Συνολικά επιχειρούν 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και 11 οχήματα των δήμων και της Περιφέρειας και 6 εθελοντικά.

Πολύωρη μάχη δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να ελέγξουν την πυρκαγιά στο Στόμιο Ιεράπετρας, η οποία εκδηλώθηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, έχοντας μέχρι στιγμής κάψει 20 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης και 20 στρέμματα καλαμιώνων. Επιχειρούν εννέα πυροσβεστικά οχήματα με είκοσι πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα, με τη συμβολή και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.



Αναφορικά με τις φωτιές που πέρασαν στο ελληνικό έδαφος από την Αλβανία, στη Θεσπρωτία, πλήρως αντιμετωπίστηκε η φωτιά στην περιοχή Παλαμπάς. Υπό μερικό έλεγχο είναι η πυρκαγιά στο Λημέρι, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν μόνο περιμετρικά στο σημείο, διότι υπάρχει ναρκοπέδιο.

Στη γειτονική Αλβανία, τα μέτωπα, σε απόσταση περίπου έξι χιλιομέτρων από την Κακκαβιά, βρίσκονται σε ύφεση. Συνδράμουν και ελληνικά επίγεια και εναέρια μέσα στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών γύρω τα ελληνικά μειονοτικά χωριά τους δήμους Δρόπολης και Φοινίκης, οι οποίες έχουν τεθεί υπό έλεγχο.

Για αύριο Κυριακή, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας , προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Πελοποννήσου (Λακωνία, Μεσσηνία, Αρκαδία, Κορινθία)
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Περιφέρεια Αττικής
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία)
Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς)
Περιφέρεια Κρήτης (Χανιά)

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ