Σε νέο σχέδιο για την βιωσιμότητα της ΕΛΒΟ (Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων) προχωρούν, σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Άμυνας.

Ads

Σύμφωνα με το «Στο Κόκκινο», το νέο σχέδιο συζητήθηκε κατά τη συνάντηση αντιπροσωπείας των εργαζομένων της με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα στο υπουργείο Οικονομίας.

Η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει σε μια σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα καλώντας τις δύο εταιρείες που έδειξαν ενδιαφέρον στον πρώτο διαγωνισμό, σε απευθείας διαπραγμάτευση με στόχο στο τελικό σχήμα να συμμετέχει το δημόσιο σε ένα μεγάλο ποσοστό που θα ξεπερνά το 20%. Όσον αφορά τις θέσεις εργασίας, αυτές, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση θα διασφαλιστούν με ονομαστικό τρόπο στην συμφωνία που θα γίνει με τον επενδυτή όταν θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. 
 
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο διαγωνισμοί που προηγήθηκαν για την πώληση του ποσοστού 85,49%  που κατέχει το δημόσιο στην ΕΛΒΟ, η οποία βρίσκεται υπό εκκαθάριση, κηρύχτηκαν άγονοι. Μάλιστα στον δεύτερο που έγινε με ελάχιστο τίμημα το ποσό των 10 εκατ. ευρώ δεν κατατέθηκαν προσφορές. Στον πρώτο προσφορές κατέθεσαν η νοτιοαφρικανική Paramount και η γερμανική KMW. Όταν δύο διαγωνισμοί κηρύσσονται άγονοι μπορεί να προχωρήσει απευθείας διαπραγμάτευση με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες. 
 
Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους παραμένουν σταθεροί στην θέση τους να μην κηρυχτεί άλλος διαγωνισμός ούτε τμηματική πώληση της εταιρείας αλλά να δημιουργηθεί ενιαίος αμυντικός φορέας ενταγμένος στο υπουργείο Άμυνας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων Θ. Αλιόγκα οι εργαζόμενοι θα ξεκινήσουν επαφές με επικεφαλής οργανισμών όπως ο ΟΑΣΘ, ΟΑΣΑ, Πυροσβεστική και ΕΚΑΒ σε αναζήτηση συμβάσεων. 
 
Παράλληλα οι 336 εργαζόμενοι εκφράζουν φόβους για την μισθοδοσία τους καθώς χρήματα, σύμφωνα με τον κ. Αλιόγκα, υπάρχουν έως και τον τρέχοντα μήνα. Το σχέδιο της κυβέρνησης θα μεταφερθεί από το σωματείο σε γενική συνέλευση των εργαζομένων που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα όπου και θα παρθούν ανάλογες αποφάσεις.