Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την παρουσία της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις Σχολές τους δείχνουν οι φοιτητές.

Ads

Εκατοντάδες φοιτητές βρίσκονται και απόψε το βράδυ στις πύλες Ούλωφ Πάλμε και Κοκκινοπούλου, του ΕΚΠΑ στην Πανεπιστημιούπολη αλλά και στην Πολυτεχνειούπολη, στου Ζωγράφου.

Στην περιοχή υπάρχουν και σήμερα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, αλλά με πιο διακριτική παρουσία σε σχέση με χθες που τα ΜΑΤ επιτέθηκαν σε φοιτητές με χημικά.

image 

Ads

image 

Μάλιστα, γεμάτη κινητοποιήσεις φοιτητών κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας ήταν η σημερινή μέρα, σε συνέχεια της χθεσινής συγκέντρωσης των φοιτητών στην πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου στο ΕΚΠΑ, όπου μάλιστα τα ΜΑΤ εξαπέλυσαν βίαιη επίθεση κατά των συγκεντρωμένων.

Η αρχή έγινε το πρωί, όπου δεκάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν και πάλι στις πύλες της Πανεπιστημιούπολης στις οδούς Κοκκινοπούλου και στην Ούλωφ Πάλμε για να εμποδίσουν την είσοδο στους άντρες των (ΟΠΠΙ), ενώ στις 12 το μεσημέρι η συνέχεια δόθηκε έξω από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου κυριάρχησαν συνθήματα όπως «από τα ιδρύματά μας δεν λείπει η αστυνομία δώστε λεφτά για καθηγητές-βιβλία» και «οι φοιτητές παλεύουμε για μόρφωση και δωρεάν σπουδές».

Διαβάστε επίσης: Πανεπιστημιακή αστυνομία: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερος γκρεμός από την ανθρώπινη ιστορία»

Την ίδια ώρα, διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ με συνθήματα υπέρ του ασύλου και κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ενώ αποδοκιμασίες δέχθηκε και ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκου Παπαϊωάννου. Επιπλέον, ομάδα ατόμων πραγματοποίησε και πορεία εντός του campus.

Ακόμη, μετά το τέλος της κινητοποίησης ομάδα ατόμων προκάλεσε φθορές στα τουρνικέ που έχουν τοποθετηθεί στο κτίριο της διοίκησης, σύμφωνα με το GrTimes.gr.

Διαβάστε επίσης: Φοιτητές «τρολάρουν» ΜΑΤ με σύνθημα για τον…Μαρσέλο [Βίντεο]

Μάλιστα, ο Σωτήρης Ρούσσος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και επιστημονικός υπεύθυνος του κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών σπουδών, σε ανάρτησή του στο Facebook, σε ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά συνέδρια που έχουν οργανωθεί ποτέ στην Αθήνα, ομάδα του αναρχικού χώρου έκανε παρέμβαση διακόπτοντας τις εργασίες και προβάλλοντας τις θέσεις τους με τρικάκια και ομιλία δέκα λεπτών. Ωστόσο, το όλο θέμα  έληξε σε 15 λεπτά και το συνέδριο συνεχίστηκε με μεγάλη όπως είπα επιτυχία.

«Ας σκεφτούμε τώρα τι θα γινόταν αν υπήρχε εκεί η πανεπιστημιακή χωροφυλακή και προσπαθούσε να τους απωθήσει. Δεν θα μπορούσε, θα καλούσε τα ΜΑΤ και το σκηνικό θα ήταν γνώριμο, κλωτσοπατινάδα, χημικά, κρότου λάμψης, μολότωφ, το Πάντειο πεδίο μάχης για μέρες, ούτε συνέδριο ούτε τίποτα.

Γι αυτό η αντίδραση στην πανεπιστημιακή χωροφυλακή δεν είναι θέμα ιδεολογικής θέσης αλλά απλώς λογικής», τόνισε μεταξύ άλλων.

Τέλος, φοιτητές πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τρίτης νέες συγκεντρώσεις στις πύλες της Πανεπιστημιούπολης και της Πολυτεχνειούπολης των Σχολών του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, ενάντια στην είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Διαβάστε επίσης: Αντιδράσεις από την χειρονομία άνδρα των ΜΑΤ στο ΕΚΠΑ