Η απειλή «έξωσης» από τη Σένγκεν γίνεται το νέο σενάριο Grexit. Η Ευρώπη αφού εξάντλησε την γενναιοδωρία της στα πόδια του Ερντογάν για να ξορκίσει τα προσφυγικά κύματα απειλεί τώρα την Αθήνα με αναστολή της συνθήκης που εγγυάται την ελεύθερη κίνηση των πολιτών και η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει το, εξόχως ανθρωπιστικό, δίλημμα: Είτε να γίνει η αποθήκη προσφύγων μιας φοβικής και υποκριτικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε να πνίγει τους πρόσφυγες στα νερά του Αιγαίου.

Ads

«Δεν τολμούν να μας ζητήσουν να τους πνίξουμε, αλλά αν προσπαθήσεις να εμποδίσεις μια πλαστική βάρκα στο μέσο της θάλασσας με 50 ή 70 πρόσφυγες, είναι σαν να ζητάς να τους πνίξω», είπε στο Reuters ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας αποτυπώνοντας, ίσως, με τον πιο εύγλωττο τρόπο τη νέα ευρωπαϊκή «ηθική τάξη».

Frontex ή έξοδος από τη Σένγκεν

Πρόκειται για την «ηθική τάξη» που καλεί την Αθήνα είτε να αποδεχθεί την φύλαξη των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων της από κοινού με τη Frontex, είτε να βρεθεί αντιμέτωπη με έξωση από τη συνθήκη Σένγκεν. Και πρόκειται ακόμη για το νέο βολικό «blame game» – όπως επίσης το χαρακτήρισε ο έλληνας υπουργός – στο οποίο η Ευρώπη, αδύναμη και απρόθυμη να διαχειριστεί το προσφυγικό και τα αδιέξοδα του πολέμου στη Συρία, μεταθέτει απλώς την ευθύνη και το βάρος στην Ελλάδα.

Ads

Αυτό το blame game θα κληθούν να αποκρούσουν ο Γιάννης Μουζάλας στο αυριανό συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. και – πολύ περισσότερο – στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου. Κατά τις τελευταίες πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές η απειλή εξόδου από τη Σένγκεν, μέσω της ενεργοποίησης του άρθρου 26, δεν θα τεθεί τελικά ευθέως και επισήμως στο αυριανό συμβούλιο υπουργών.

Αβραμόπουλος: Προθεσμία έως τις 17 Δεκεμβρίου

Το μήνυμα, ωστόσο, έχει σταλεί με κάθε τρόπο, επίσημο και μη, με τελευταίο και πλέον ενδεικτικό το προχθεσινό δημοσίευμα των Financial Times, ενώ το επιβεβαίωσε πλήρως με τις δηλώσεις του στην Καθημερινή και ο έλληνας επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος. Επί της ουσίας, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κατέστησε σαφές πως εάν ως τις 17 Δεκεμβρίου «δεν έχει βελτιωθεί σημαντικά» η κατάσταση στα σύνορα, χερσαία και θαλάσσια, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

«Μέχρι τη Σύνοδο της 17ης Δεκεμβρίου η κατάσταση πρέπει να έχει βελτιωθεί σημαντικά, τόσο στα θαλάσσια όσο και στα χερσαία σύνορα της χώρας. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα βάλει τέλος στις θεωρίες, είτε περί κατάρρευσης της ζώνης Σένγκεν, είτε περί εξόδου της χώρας από αυτή», ήταν η ακριβής δήλωσή του, που αποτυπώνει και το κλίμα στην Ευρώπη.

Ο άξονας των «σκληρών» της Ευρώπης

Είναι το κλίμα που διαμορφώνουν μέχρι στιγμής οι σκληροί συντηρητικοί κύκλοι και κυβερνήσεις των κεντροευρωπαϊκών και ανατολικοευρωπαϊκών χωρών αλλά και οι δημοσκοπήσεις στη Γερμανία που, για μια ακόμη φορά, εξωθούν την Άνγκελα Μέρκελ σε στροφή πολιτικής και σταδιακή εγκατάλειψη της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων: Ο φράχτης των Σκοπίων πήρε ήδη τις επίσημες ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Πολωνία διακήρυξε μονομερώς ότι δεν θα εφαρμόσει την ευρωπαϊκή απόφαση μετεγκατάστασης των προσφύγων, η Σλοβακία προσέφυγε χθες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της ίδιας απόφασης που προβλέπει την αναδιανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Ανάλογη προσφυγή εξετάζει, κατά τις πληροφορίες, και η Ουγγαρία, ενώ στην ίδια γραμμή κινούνται επίσης Ρουμανία και Τσεχία. Την ίδια ώρα, δε, το μήνυμα των «σκληρών» της Ευρώπης προς την Αθήνα ανέλαβε να στείλει ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφσταντ καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να δώσει εξηγήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο «γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της».

Μπροστά σ’ αυτή την πραγματικότητα, η Ελλάδα αντιπαραβάλει το επιχείρημα ότι, με βάση το νόμο και το σύνταγμα, μόνον ελληνικές δυνάμεις μπορούν να περιπολούν στα σύνορα της χώρας, κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι η Αθήνα έχει ήδη δαπανήσει 1 δισ. ευρώ εκτός προϋπολογισμού για τη διαχείριση του προσφυγικού, έχοντας λάβει μόλις 30 εκατομμύρια από την Ε.Ε., και επιχειρεί να αναδείξει τις εσωτερικές αντιθέσεις και αδιέξοδα που αναδύονται – για μια ακόμη φορά – στην Ευρώπη.

Γεροβασίλη κατά «ευρωπαϊκών κύκλων»

«Στο πλαίσιο της Ε.Ε ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδος από τη Συνθήκη Σένγκεν», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, για να προσθέσει: «Δυστυχώς υπάρχουν ευρωπαϊκοί κύκλοι που επιμένουν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και να πιστεύουν ότι το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να χτιστεί με φοβικά αντανακλαστικά, φράχτες και αποκλεισμούς. Οι ίδιοι κύκλοι αναπαράγουν τις τελευταίες μέρες το εχθρικό κλίμα προς την Ελλάδα με την απαράδεκτη απειλή περί εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν. Και δυστυχώς, κάποιοι στην Ελλάδα υιοθετούν άκριτα αυτές τις προσεγγίσεις».
 
Το ερώτημα ωστόσο και αυτή τη φορά, όπως και στο σχέδιο Grexit του καλοκαιριού, είναι ποιοι «κύκλοι» και ποια Ευρώπη τελικά θα υπερισχύσει. Κι εάν η απάντηση δοθεί, ως είθισται, με έναν νέο ευρωπαϊκό συμβιβασμό, το επόμενο – και πιο καίριο – ερώτημα είναι ποιό θα είναι και πάλι το τίμημα αυτού του συμβιβασμού για την Ελλάδα…