Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης θα συναντηθούν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σχετικά με τη χορήγηση του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδας, επιβεβαίωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ads

Στην ανακοίνωσή του ο Γιούνκερ σημειώνει ότι οι υπουργοί θα «αποτιμήσουν» τη συμφωνία της Ελλάδας με τους ιδιώτες πιστωτές της για την απομείωση του ελληνικού χρέους κατά περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια ευρώ και θα εξετάσουν κατά πόσον η Αθήνα έχει προωθήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας.
 
Μια ημέρα πριν, ο Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής, χθες οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική συνομιλία για το αντικείμενο της συνάντησής τους, το οποίο θα αφορά την εφαρμογή των μέτρων του δεύτερου προγράμματος, την ταχεία απορρόφηση των πόρων της ΕΕ για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα και το έργο της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
 
Όπως σημείωσε η Πία Αρεκίλντε, ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέλαβε την πρωτοβουλία να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, μετά την απόφαση του Eurogroup την περασμένη εβδομάδα για το δεύτερο πρόγραμμα, στο οποίο υπογραμμίζεται η σημασία ενίσχυσης της ανάπτυξης στην Ελλάδα και τόνωσης της απασχόλησης των νέων. Προς το σκοπό αυτό, πρόσθεσε η Πία Αρεκίλντε, βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να εξετάσουν με τις ελληνικές αρχές τρόπους σχετικά με την τόνωση της απασχόλησης των νέων.
 
Σε σημερινές του δηλώσεις, πριν από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες και εν μέσω γερμανικών και ολλανδικών ισχυρισμών ότι η Αθήνα θα χρειαστεί ακόμα μεγαλύτερη βοήθεια, ο πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε πως το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα μπορεί να αποδώσει.

Την περασμένη εβδομάδα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν σε ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όμως, απευθυνόμενοι στα εθνικά τους Κοινοβούλια, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Ολλανδίας παραδέχθηκαν ότι στο μέλλον ίσως χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας. Ο επικεφαλής του Eurogroup πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν απέκλεισε το Σαββατοκύριακο ένα τέτοιο σενάριο.

«Δεν είναι λογικό να βάλουμε όλα αυτά τα χρήματα (για το δεύτερο πακέτο βοήθειας) εάν (οι χώρες της ευρωζώνης) πιστεύουν ότι δεν θα αποδώσουν», τόνισε ο Μπαρόζο στο Συμβούλιο της Λισαβόνας, στις Βρυξέλλες. «Δυστυχώς, το μήνυμα που φθάνει ταυτόχρονα, είναι, ‘εντάξει (βάζουμε τα χρήματα αυτά) αλλά πιθανότατα να μην αποδώσουν’. Αυτό έχει καταστροφικές συνέπειες», τόνισε ο Μπαρόζο.

Ads

Την Τρίτη, θα συνεδριάσει στην Αθήνα το υπουργικό συμβούλιο με κύριο θέμα τις αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν για θέματα που αφορούν την εφαρμογή του νέου οικονομικού προγράμματος της Ελλάδος.

 Κεντρικός εισηγητής θα είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Στη συνεδρίαση αναμένεται με Πράξη του υπουργικού Συμβουλίου να αποφασιστεί η έναρξη ισχύος, από την 1η Μαρτίου, των περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις.

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος πρόκειται να αναφερθεί στις ενέργειες που χρειάζονται να γίνουν για να προχωρήσει η εκταμίευση των πρώτων ποσών του νέου Μνημονίου εντός του Μαρτίου ενώ θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για το νέο Οικοδομικό Κανονισμό με εισηγητή τον αν. υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκο Σηφουνάκη.