Σε νέα παράταση για την καταβολή μειωμένου ενοικίου από τα κανάλια στην Digea φαίνεται πως προσανατολίζεται η κυβέρνηση με πρόσχημα τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο παρελθόν, από τον Απρίλιο του 2020 μέχρι σήμερα, με δύο διαδοχικές κυβερνητικές αποφάσεις, οι τηλεοπτικοί σταθμοί καταβάλλουν μειωμένο τέλος ενοικίου στην Digea κατά 50% για τη μεταφορά του σήματός τους, ενώ την επιβάρυνση για το υπόλοιπο 50% αναλαμβάνει το δημόσιο ταμείο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ένωση των περιφερειακών καναλιών (ΕΕΤΕΠ – Ένωση Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας) με επιστολή της πριν από ένα μήνα προς τον υφυπουργό για τα ΜΜΕ Θ. Λιβάνιο είχε ζητήσει την παρέμβασή του ώστε να συνεχιστεί το καθεστώς μειωμένοι ενοικίου προς την Digea για όσο συνεχίζουν να ισχύουν οι απαγορεύσεις.

Στην εν λόγω επιστολή σημείωνε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων:

Ads

«Η απόφαση για τον τρόπο κάλυψης της σχετικής δαπάνης ανήκει βέβαια στην κυβέρνηση, αλλά επιτρέψτε μας να παρατηρήσουμε ότι η εξασφαλισμένη υπερκερδοφορία της Digea δεν απειλείται από την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου ώστε να είναι υποχρεωτική η κάλυψή του από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Υπενθυμίζεται πως η Digea εισπράττει κάθε χρόνο ενοίκιο από τα περιφερειακά κανάλια, ύψους περί τα 4 εκατ. ευρώ, ενώ από τα πανελλαδικά περί τα 7 εκατ. ευρώ.

Κάτι τέτοιο σημαίνει πως το κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο είναι γύρω στα 2 εκατ. από τα περιφερειακά και 3,5 εκατ. από τα πανελλαδικά κανάλια.

Στέφανος Μάνος: Μεγάλο σκάνδαλο προς όφελος των καναλιών εθνικής εμβέλειας

Ενδεικτικό του πόσο ζημιογόνα είναι η εν λόγω κυβερνητική απόφαση είναι και η αντίδρασή του πρώην υπουργού της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Στέφανου Μάνου, ο οποίος σε ανάρτησή του κάνει λόγο για «μεγάλο σκάνδαλο προς όφελος των καναλιών εθνικής εμβέλειας».

Προσθέτει δε πως «Τα έσοδα από διαφήμιση στα κανάλια εθνικής εμβέλειας δεν μειώθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες. Αυξήθηκαν λίγο». 

«Την ίδια στιγμή που κατηγορείται η προηγούμενη κυβέρνηση για προσπάθεια ελέγχου των καναλιών, η ΕΕΤΤ παραδίδεται στις επιθυμίες της DIGEA» καταλήγει ο Στέφανος Μάνος.

Αναλυτικά η ανάρτηση του πρώην υπουργού: