Με ειδικό λογισμικό θα αναχθεί το κρυπτογραφημένο αρχείο με τις περίπου 500.000 κινήσεις των λογαριασμών όλων των προσώπων, νομικών και φυσικών, που περιλαμβάνονται στην «λίστα Λαγκάρντ» και το οποίο παρέδωσε το απόγευμα της Τρίτης ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Μιχάλης Καλογήρου, στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο.

Ads

Με το εν λόγω αρχείο «ξεκλειδώνεται» η λίστα Λαγκάρντ. Το αρχείο έδωσε ο ίδιος ο Ερβέ Φαλτσιανί, το πρώην στέλεχος της HSBC που υπέκλεψε τη «λίστα Λαγκάρντ», στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Μιχάλη Καλογήρου, σε συνάντηση που είχαν στο Παρίσι στις 17 Δεκεμβρίου. Σημειώνεται πως είχε προηγηθεί το ραντεβού του κ. Φαλτσιανί με ομάδα Εισαγγελέων στους οποίους είχε εκφράσει την πρόθεση του να παραδώσει επιπλέον στοιχεία, ώστε να «διαβαστεί» εξολοκλήρου και να διαφωτιστεί η λίστα.

Στο εν λόγω αρχείο αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης. Στο υλικό που παρέδωσε ο Ερβέ Φαλτσιανί αποτυπώνονται κινήσεις λογαριασμών που εκτιμάται ότι θα φωτίσουν πλήρως όλη την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», καθώς θα αποκαλυφθούν καταθέτες και διαδρομές χρημάτων και συνακόλουθα οι τροφοδότες των λογαριασμών.

Το κρυπτογραφημένο αρχείο που φέρεται να είναι τεράστιο χρειάζεται ειδική επεξεργασία και θα χρειαστεί εξειδικευμένη  τεχνική υποστήριξη από ειδικούς που θα τοποθετήσουν ειδικό λογισμικό προκειμένου να ανοιχτεί. Η Εισαγγελία πλέον αναμένει να αποσαφηνιστεί αν η «αποκρυπτογράφηση» θα γίνει την περίοδο των γιορτών ή αμέσως μετά ώστε να καθοριστούν κι οι επόμενες κινήσεις των εισαγγελικών αρχών.

Ads

Οι 500.000 κινήσεις, ουσιαστικά, όπως σημειώνει το Euro2day, αποτελούν τα αποκαλυπτήρια της λίστας, αφού πλέον είναι θέμα χρόνου να ταυτοποιηθεί η προέλευση των χρημάτων γεγονός που λύνει τα χέρια των εισαγγελικών αρχών. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το ενισχυμένο κυβερνητικό «οπλοστάσιο», γίνεται πιο ισχυρό μετά την ψήφιση της τροπολογίας με την οποία ουσιαστικά νομιμοποιούνται όλες οι λίστες, ανεξαρτήτως αν είναι παράνομα αποδεικτικά μέσα.

Με αυτό τον τρόπο, οι αποκαλύψεις θα συνδεθούν και με το νομοσχέδιο για εθελουσία επιστροφή μη δηλωθέντων χρημάτων από το εξωτερικό, αφού πλέον οι φοροφυγάδες ουσιαστικά θα έχουν ως μόνη επιλογή την επιστροφή χρημάτων και μάλιστα με ευνοϊκές νομικές συνθήκες.  Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει άμεσα τη διυπουργική επιτροπή για την καταπολέμηση διαφθοράς με επικεφαλής τον Δ. Παπαγγελόπουλο.