Με αντιμπλόκο «απαντούν» οι Βούλγαροι αυτοκινητιστές στο τελωνείο του Προμαχώνα στον επ΄ αόριστον αποκλεισμό που αποφάσισε το μεσημέρι η γενική συνέλευση των συμμετεχόντων στις αγροτικές κινητοποιήσεις επί ελληνικού εδάφους.

Ads

Ο επ’ αόριστον αποκλεισμός που αποφασίστηκε από τους Έλληνες αγρότες στις 14.30 το μεσημέρι της Τρίτης, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αφορούσε σε πρώτη φάση τις νταλίκες και τα φορτηγά, με τα ιδιωτικής χρήσης οχήματα και τα λεωφορεία να κινούνται κανονικά.

Αύριο Τετάρτη, στο τελωνείο του Προμαχώνα θα μεταβούν αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς απ’ όλη την Ελλάδα, προκειμένου να συμπαρασταθούν έμπρακτα, όπως μας λέγανε, στους συναδέλφους τους.

Στο τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, είναι προγραμματισμένη στις 19:00 η γενική συνέλευση των συμμετεχόντων στο μπλόκο επί ελληνικού εδάφους και σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ θα αποφασιστεί το κλείσιμο των συνόρων από τις 22.00 το βράδυ.

Ads

Κλειστά τα Τέμπη 

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους προχωρούν οι αγρότες των Τεμπών καθώς διαφωνούν, με τις κυβερνητικές προτάσεις. Τα Τέμπη είναι κλειστά ενώ στις 12 το μεσημέρι θα κλείσει και η γέφυρα του Στομίου.

Τις επόμενες ώρες δε σκοπεύουν να κλείσουν και παράδρομους στη γύρω περιοχή, ενώ από τις 4.00 το μεσημέρι μέχρι τις 12.00 το βράδυ θα κλείσει και σήμερα η εθνική οδός Λάρισας-Κοζάνης στο Αργυροπούλι.

Επίσης, στο τραπέζι εξακολουθεί να παραμένει και η πρόταση για αποκλεισμό σιδηροδρομικών γραμμών.

Αντιδράσεις υπάρχουν και από τα μπλόκα των Μαλγάρων, ενώ οι αγρότες των Μικροθηβών, αποφάσισαν τη δημιουργία ενός νέου μπλόκου, στην Κεφάλωση Αλμυρού στον Βόλο. Οι αγρότες του εκεί μπλόκου αποφάσισαν μετά την ολοκλήρωση, προ ολίγου της γενικής συνέλευσης των μελών του, να προχωρήσουν αιφνιδιαστικά σε κλείσιμο τόσο της ΠΑΘΕ όσο και των παράδρομων του συγκεκριμένου κόμβου, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν πολλά οχήματα και να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Βόρεια Ελλάδα 

Στην Κεντρική, Δυτική Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα, έχουν προγραμματιστεί γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα που έχουν στηθεί για περισσότερο από τρεις εβδομάδες, σε διάφορα κομβικά σημεία και όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφού γίνει η ενημέρωση όλων για τις τελευταίες εξελίξεις, αναμένεται να αποφασιστεί η σκλήρυνση της στάσης τους, αλλά και ο καθορισμός εναλλακτικών μορφών διαμαρτυρίας.

Παραμένουν τα μπλόκα των Κοκκινογείων και Προσοτσάνης του νομού Δράμας, χωρίς ωστόσο να έχουν προγραμματίσει κάποια κινητοποίηση για σήμερα.

Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων. Για την ώρα, δεν προβλέπεται κλείσιμο της διόδου για την παρακαμπτήριο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, στο πρώτο θα συνεχιστεί ο αποκλεισμός (12:00-15:00 και 20:00-23:00) και στο δεύτερο η διέλευση θα κλείσει από τις 19:00 έως τις 23:00.

Στα διόδια των Μαλγάρων, από τις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε εκ νέου ο αποκλεισμός, ενώ επί τάπητος τίθενται και προτάσεις για εναλλακτικές μορφές κινητοποιήσεων τις προσεχείς ημέρες.

Σε αποκλεισμό παραμένει για τέταρτη εβδομάδα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας.

Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά κλείσιμο των κόμβων Μελισσίου, Μαυροβουνίου, Μεσημερίου, Αλυσίδας Βεγορίτιδας και Αψάλου (18:00- 21:00) και Γυψοχωρίου (17:00-17:30).

Στον νομό Πιερίας, στο Αιγίνιο, ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός στο χρονικό διάστημα 17:00-22:00.

Στην Κρήτη 

Σε νέο μπλόκο στην ΕΟ Αγ. Νικολάου-Ηρακλείου, στον κόμβο Μαλίων-Οροπεδίου από το πρωί προχωρούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Οροπεδίου Λασιθίου, όπως αποφάσισαν το βράδυ της Δευτέρας.

Στην εθνική οδό Χανίων – Ρεθύμνης στο ύψος της διασταύρωσης Μεγάλα Χωράφια, παραμένουν για 28η ημέρα αγρότες και κτηνοτρόφοι, μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας, που όπως ανακοίνωσαν σήμερα, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ζητώντας την απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.