Νέα αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου της ΝΔ και της κυβέρνησης σημειώθηκε με αφορμή την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής της κόμματος, όπου επανέλαβε το αίτημα για εκλογές, ασκώντας δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση.

Ads

«Μόνο με εκλογές θα απαλλαγεί η Ελλάδα από τους ιδεοληπτικούς τυχοδιώκτες που μας κυβερνούν. Η Ελλάδα αδυνατίζει, μικραίνει, εξασθενεί. Είναι επείγουσα η πολιτική αλλαγή. Είναι αναγκαία για να σταματήσει η διάβρωση των θεσμών και ο κυβερνητικός αυταρχισμός. Φιμώνουν και χειραγωγούν τις φωνές κριτικής, τις ανεξάρτητες Αρχές, τους ανεξάρτητους θεσμούς, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης», δήλωσε και συνέχισε:

«Η κυβερνητική αποτυχία επιτείνει τον κυβερνητικό αυταρχισμό. Η αποτυχημένη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάθε μέρα αποθρασύνεται και γίνεται πιο επικίνδυνη. Αγκαλιασμένοι από τη μια μεριά με τη νέα διαπλοκή που δημιούργησαν και από την άλλη με τον Ρουβίκωνα, καταλύουν ανενδοίαστα τις βασικές αξίες του πολιτεύματός μας και υπονομεύουν το μέλλον της χώρας. Η κυβέρνηση διχάζει την κοινωνία, περιορίζει την ελευθερία και αδυνατεί να εξασφαλίσει την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου διχάζει τον ελληνικό λαό. Πότε βάζει απέναντί της έναν νεοφιλευθερισμό που κανείς δεν υποστηρίζει, πότε συγκρούεται με την Εκκλησία, ενώ με τις τηλεοπτικές άδειες υφαίνει τον δικό της ιστό διαπλοκής, ανάμεσα σε τράπεζες, εργολάβους του Δημοσίου και επίδοξους καναλάρχες».

Μαξίμου: Ο κ. Μητσοτάκης αδυνατεί να κρύψει το άγχος του

Ads

Άμεση ήταν η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου στην επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Ο κ. Μητσοτάκης αδυνατεί να κρύψει το άγχος του: Το άγχος που του προκαλούν τα στοιχεία και οι προβλέψεις – ακόμα και σημερινές – για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Το άγχος του για το σταδιακό ξεσκέπασμα της διαπλοκής, που λεηλάτησε τις προηγούμενες δεκαετίες τον τόπο. Το άγχος του για την επιβολή της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Γι` αυτό προσπαθεί να ανακόψει την πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση. Δυστυχώς γι` αυτόν, δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο από το να εκφωνεί ομιλίες όπως η σημερινή.

Θα του προτείναμε πάντως να μετριάσει τις αναφορές του “στους τίμιους και εργατικούς Έλληνες”, γιατί το μόνο που καταφέρνει είναι να θυμίζει στην κοινή γνώμη τα Panama Papers, αλλά και τα θαλασσοδάνεια του κόμματός του και του “Κήρυκα Χανίων”. Θα του προτείναμε επίσης να μην παριστάνει τον χθεσινό, όταν μιλάει για συντάξεις και καταστολή. Υπήρξε μέλος μιας κυβέρνησης που περιέκοψε έντεκα φορές τις συντάξεις και κατέφυγε σε ένα μαζικό, συστηματικό και διαρκές όργιο καταστολής εναντίον πολιτών, προκαλώντας τις αντιδράσεις ακόμα και της Διεθνούς Αμνηστίας. Ο κ. Μητσοτάκης έχει μπροστά του μακρό χρόνο παραμονής στην αντιπολίτευση. Καλά θα κάνει να το συνειδητοποιήσει».

Αντίδραση υπήρξε και από τους ΑΝΕΛ.  «Ο κ. Μητσοτάκης αγνοεί τις πραγματικές διαθέσεις των Ελλήνων πολιτών», αναφέρει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του κόμματος Μανταλένα Παπαδοπούλου. Και εξηγεί: «Προφανώς έχει πέσει θύμα των τωρινών συμβούλων του, που διαβάζουν επιλεκτικά τις δημοσκοπήσεις. Τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων αποτυπώνουν την πολύ μεγάλη δυσπιστία που έχει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού απέναντι στις κάλπικες υποσχέσεις και, κυρίως, την απέραντη καχυποψία για τις πραγματικές προθέσεις και τις κρυφές επιδιώξεις του κ. Μητσοτάκη. Το 60,5% των Ελλήνων πολιτών δεν πιστεύει καν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα κάνει πράξη την υπόσχεσή του για σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν θεωρεί καθόλου αξιόπιστο το πρόγραμμα που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ και απαντά απόλυτα αρνητικά στο συναφές ερώτημα αν θα τα κατάφερνε καλύτερα μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη. Με άλλα λόγια, τον θεωρεί αναξιόπιστο».

Και η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ καταλήγει στη δήλωσή της: «Αν ο κ. Μητσοτάκης διάβαζε σωστά τις δημοσκοπήσεις, ακόμη και των φιλικών του εταιρειών, δεν θα ζητούσε εκλογές. Θα απέφευγε να προφέρει ακόμα και την ίδια τη λέξη».