Το πρωί του Σαββάτου βρήκε τους αγρότες που έχουν κατέβει στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο νέο ασφαλιστικό και φορολογικό που προωθεί η κυβέρνηση στην πλατεία Συντάγματος.

Ads

Από χθες οι διαδηλωτές είχαν στήσει σκηνές στην πλατεία, στις οποίες και διανυκτέρευσαν. Αποφασισμένοι να «πολιορκήσουν» το Σύνταγμα μέχρι και την Κυριακή, πραγματοποιούν σήμερα νέο συλλαλητήριο, με αφίξεις ακόμα περισσότερων αγροτών όλη τη χώρα.

Σε συγκέντρωση έχει καλέσει επίσης η ΑΔΕΔΥ, ενώ και το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί συλλαλητήριο στην Ομόνοια.

Η κυκλοφορία στο κέντρο έχει διακοπεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η «απόβαση» των αγροτών στην Αθήνα [ΦΩΤΟ + ΒΙΝΤΕΟ]

Ads

Δύο μέτωπα απέναντι στον διάλογο

Η κυβέρνηση περιμένει τους αγρότες να προσέλθουν σε διάλογο και ήδη στα μπλόκα υπάρχουν δύο τάσεις. Αυτή που απορρίπτει τον οποιοδήποτε διάλογο και αυτή που αναμένεται να στείλει τα αιτήματα τα επόμενα 24ωρα στον πρωθυπουργό και εν συνεχεία να προσέλθει σε συζητήσεις με την κυβέρνηση.

Μερίδα αγροτών εμφανίζονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς από χθες αρκετά μέλη των μπλόκων που συμμετέχουν στην «κάθοδο» των τρακτέρ στην πρωτεύουσα πρότειναν να παραμείνουν στην Αθήνα ακόμα και επ’ αόριστον κατασκηνώνοντας στην πλατεία Συντάγματος μέχρι η κυβέρνηση να αποσύρει την πρότασή της για το ασφαλιστικό.

Νέο κάλεσμα στους αγρότες για διάλογο απηύθυνε η κυβέρνηση διά του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή.

«Πρέπει οι αγρότες να έρθουν σε διάλογο να δούμε ποια είναι τα περιθώρια που μπορούμε να εξαντλήσουμε» σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών, καλώντας τους «να μη μετανιώσουν για ευκαιρίες που ενδεχομένως χαθούν».«Όταν καλούμε σε διάλογο, όλα είναι ανοιχτά», είπε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας στο Mega.

Αν επικρατήσει η δεύτερη πλευρά, ο διάλογος δεν αποκλείεται να δρομολογηθεί από τη Δευτέρα. «Σχεδόν οι μισοί αγρότες είναι έτοιμοι να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου», δήλωνε χαρακτηριστικά χθες το κυβερνητική πηγή, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τη διαφοροποίηση του μπλόκου των Τεμπών που αποφάσισε να μην μετάσχει στην κάθοδο στην Αθήνα και εμφανίζεται ανοιχτό σε διάλογο.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=CGaWg23ck1Y]

Η απόβαση των αγροτών στο Σύνταγμα

Στο μεταξύ, μαζικό ήταν το παρών που έδωσαν οι αγρότες την πρώτη μέρα κινητοποιήσεων τους στην Αθήνα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας περίπου 10.000 αγρότες από όλη την Ελλάδα, αλλά και εργαζόμενοι άλλων κλάδων, βρέθηκαν την Παρασκευή στο Σύνταγμα.

Στους δρόμους της πρωτεύουσας παρήλασαν μάλιστα και 20 τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας, στα οποία επετράπη η είσοδος στην Αθήνα, μετά από συμφωνία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα με εκπροσώπους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων.

Τα παραλειπόμενα

Ένταση σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με μια μικρή ομάδα αγροτών να επιχειρεί να εισβάλει στο κτίριο. Οι αστυνομικές δυνάμεις τους εμπόδισαν και οι αγρότες εκτόξευσαν πέτρες και αγροτικά προϊόντα. Τα ΜΑΤ τους απώθησαν με κρότου λάμψης και χημικά.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στο Δαφνί, στο Χαϊδάρι, όπου η αστυνομία δεν επέτρεψε στους αγρότες να μπουν στην Αθήνα με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα και τα τρακτέρ. Αγρότες πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να τους απωθήσουν.

Οι συλληφθέντες για τα επεισόδια αγρότες αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι.