Η κατάληψη από αντι-εξουσιαστές ακύρωσε την ομιλία του Πάνου Σκουρλέτη στον δημοτικό κινηματογράφο του Βύρωνα, οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί λίγο έλειψε να έρθουν στα χέρια με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ σε εκδήλωση με παρόντα τον Νίκο Φίλη στην Καλλιθέα, και η ιαχή «ψεύτες» και κλέφτες» διέλυσε εκδήλωση στη μνήμη του αεροπόρου Κώστα Ηλιάκη στην Κάρπαθο όπου επιχείρησαν να καταθέσουν στεφάνι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Ads

Παραπλεύρως όλων αυτών, δύο hastag στο twitter – #παραιτηθείτε και #paretithite – έχουν οδηγήσει σε γενική σύρραξη των… πολιτικών τρολ στα social media και το συλλαλητήριο που διοργανώνεται στις 15 Ιουνίου στο Σύνταγμα με σύνθημα «Παραιτηθείτε» πυροδοτεί σενάρια περί οργανωμένου σχεδίου τεχνητής πόλωσης.
 
Τα σενάρια αποσταθεροποίησης

Στην κυβέρνηση το μπαράζ των αποδοκιμασιών -συντονισμένων, κατά κάποιους-  εναντίον υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έχει σημάνει συναγερμό κι έχει ενισχύσει την πεποίθηση πως κυοφορείται οργανωμένη προσπάθεια αποσταθεροποίησης και κοινωνικής έντασης.

Η «Επιχείρηση Βενεζουέλα» που παρουσίασε χθες, η Εφημερίδα των Συντακτών είναι η μία εκδοχή. Η οποία, βλέπει σχέδιο αμφισβήτησης της κυβέρνησης τύπου Βενεζουέλας, με τη συμμετοχή τόσο διεθνών κέντρων όσο και του εγχώριου μετώπου της άρνησης –ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι- αλλά και συγκεκριμένης μερίδας επιχειρηματιών και μέσων ενημέρωσης. Συνδέει, δε, το όλο εγχείρημα με τον διαγωνισμό αδειοδότησης των τηλεοπτικών συχνοτήτων.
 
Οι «νέο-αγανακτισμένοι» και τα… δεξιά τρολ

Ads

Η έτερη εκδοχή, την οποία ενστερνίζονται πολλά κυβερνητικά στελέχη, βλέπει προσπάθεια ανασύστασης και δημιουργίας ενός κινήματος «Νέο-αγανακτισμένων», στα πρότυπα της πλατείας του 2011.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αντιπολίτευση και μιντιακή διαπλοκή είναι οι μοχλοί του εγχειρήματος με όχημα τους «Μένουμε Ευρώπη» – η όποια κινηματική διάσταση της υπόθεσης, ωστόσο, αμφισβητείται εντόνως.

«Τα κινήματα δεν στήνονται από τα… τρολ της δεξιάς. Τα κινήματα ζυμώνονται μέσα από κοινωνικά αιτήματα, και τέτοια ζύμωση δεν υπάρχει στις διαδηλώσεις της γραβάτας», λέει χαρακτηριστικά κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας: «Άλλο αγανακατισμένοι, κι άλλοι πολιτικοί τραμπούκοι».
 
Η «αριστερή αμφιβολία»

«Έξω οι τραμπούκοι από την Καλλιθέα», ήταν και η απάντηση που έδωσε και ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης μετά τις χθεσινοβραδυνές εναντίον του αποδοκιμασίες. «Προσπαθούν», πρόσθεσε, «να φτιάξουν ένα δικό τους κράτος… Δεν μας φοβίζουν οι τραμπούκοι, ωστόσο συζητάμε με όσους έχουν μια αριστερή αμφιβολία».
 
Το βέβαιο είναι ότι επ’ αυτής της αμφιβολίας θα δώσει και τη μεγάλη μάχη ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα. Με στόχο τον πειστικό, πολιτικό διάλογο με την κοινωνία, πριν οι «νέο-αγανακτισμένοι» – ή «νέο-τραμπούκοι» – καταλάβουν τις πλατείες…