Δεκαπέντε ημέρες μετά το πολιτικό bullying της Λετονίας, ο Γιάνης Βαρουφάκης κάθεται ξανά στο τραπέζι ενός ακόμη Eurogroup «καθοριστικής» έως «δραματικής» σημασίας. Στην πραγματικότητα όμως, ούτε αυτό θα είναι το τελευταίο Eurogroup της ελληνικής κρίσης, ούτε πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε «δραματική» απόφαση και ανατροπή σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ads

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, από Αθήνα και Βρυξέλλες, εκείνο που αναμένεται στο σημερινό Eurogroup είναι μια, «χαμηλότονη», κατά κοινοτικούς παράγοντες, «δήλωση προόδου» που θα δώσει μια χρηματοδοτική ανάσα στην Ελλάδα – ανάσα, η οποία μεταφράζεται σε μια απόφαση της ΕΚΤ στη μεθαυριανή της συνεδρίαση για ομαλή παράταση της χρηματοδότησης μέσω ELA, χωρίς haircut των ελληνικών ομολόγων. 

Κατά τον ίδιο τρόπο, ουδέν δραματικό αναμένεται και αύριο, 12 Μαΐου: Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αθήνα θα αποπληρώσει κανονικά την δόση των 760 εκατομμυρίων ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και από εκεί και πέρα όλο το βάρος στη – δύσκολη – διαπραγμάτευση θα πέσει στο επόμενο 20ήμερο προκειμένου να υπάρξει συμφωνία έως τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.

Πρόκειται, δε, για μια συμφωνία που δεν μπορεί να βασιστεί ούτε σε τεχνοκρατικό επίπεδο, ούτε σε… κοπτοραπτική μέτρων, αλλά θα απαιτήσει «ισχυρή δόση πολιτικής βούλησης», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός παράγοντας.

Ads

«Αυτή την πολιτική βούληση δεν την ζητάμε από το Eurogroup – το Eurogroup απέδειξε, και στην τελευταία του συνεδρίαση, ότι δεν θεωρεί εαυτόν πολιτικό όργανο και θεσμό», λέει με νόημα ο ίδιος παράγοντας, υπενθυμίζοντας παράλληλα την ανοιχτή γραμμή και τις αλλεπάλληλες επικοινωνίες που έχει ο πρωθυπουργός με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Το ίδιο στίγμα έδωσαν χθες, μετά την επτάωρη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, και πηγές του Μαξίμου τονίζοντας ότι η Αθήνα προσδοκά από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup «να υπάρξει καταγραφή της σημαντικής προόδου που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις» καθώς «και να επιβεβαιωθεί στην πράξη η πρόθεση των εταίρων και των θεσμών για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, στο πλαίσιο τόσο των συμφωνιών όσο και της Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η επίκληση της «Δημοκρατίας» και της «λαϊκής εντολής» από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στο κυβερνητικό συμβούλιο είναι κι ένα ακόμη μήνυμα προς εταίρους και πιστωτές για την ανάγκη πολιτικής υπέρβασης του χάσματος που εξακολουθεί να αποτυπώνεται στην διαπραγμάτευση.

Κομβική παράμετρος στο χάσμα αυτό είναι η νέα… υπερβολική δόση λιτότητας που βάζουν στο τραπέζι οι πιστωτές, αξιώνοντας και πάλι θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το διαπραγματευτικό μέτωπο, οι ευρωπαίοι και το ΔΝΤ βάζουν ξανά τον πήχη του πρωτογενούς πλεονάσματος πάνω από το 2% – γεγονός, που σημαίνει μέτρα ανάμεσα στα 7 και τα 8 δις ευρώ για εφέτος και το 2016. «Δεν μιλάμε για λιτότητα, μιλάμε για ανελέητη ασφυξία», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση για τις αξιώσεις που εγείρονται τις τελευταίες ημέρες στο Brussels Group.

Τα μηνύματα, πάντως, που έρχονται τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από το Βερολίνο δείχνουν ότι η πίεση αυτή έχει διπλή αφετηρία: Αφ’ ενός τις κινήσεις τακτικής προκειμένου να πιεστεί η Ελλάδα για τις μέγιστες δυνατές παραχωρήσεις και, αφ’ ετέρου, τη σταθερή απόκλιση, έως και διάσταση, θέσεων στις «συνιστώσες» των πιστωτών.

Το ποια από αυτές τις «συνιστώσες» θα επιβληθεί τελικά θα κρίνει και το εάν θα υπάρξει η πολιτική βούληση υπέρβασης που επιζητεί η ελληνική πλευρά. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδωσε ξανά το τελευταίο διήμερο το στίγμα των «γερακιών» προκαλώντας, ουσιαστικά, τον Αλέξη Τσίπρα να… πάει σε δημοψήφισμα και ανασύροντας, από το πουθενά, κίνδυνο «ξαφνικής χρεοκοπίας» της Ελλάδας – γεγονός που, σύμφωνα με το Bloomberg, φέρεται να ενόχλησε και την Γερμανίδα καγκελάριο. 

Την ίδια στιγμή ωστόσο, η Μέρκελ – κατά την ίδια πηγή – δέχεται ισχυρές εσωκομματικές πιέσεις να αλλάξει στάση και να στηρίξει ακόμη κι ένα Grexit και ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι στο τέλος, το εσωτερικό πολιτικό κόστος θα μετρήσει λιγότερο για την καγκελάριο, από ότι το, νεοφυές, όραμα της ευρωπαϊκής της υστεροφημίας. 

Έτσι κι αλλιώς, οι διαφωνίες μεταξύ των πιστωτών παραμένουν επικεντρωμένες στη …δοσολογία της λιτότητας και όχι στην ουσία της «πολιτικής συνταγής» – μια πραγματικότητα, που θα χρειαστεί πολύ περισσότερο από μία συνεδρίαση του Eurogroup κι έναν μήνα διαπραγμάτευσης για να αλλάξει.

* Στη σημειολογία, πάντως, της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup ο, «ενοχλητικός» για αρκετούς ομολόγους του, Γιάνης Βαρουφάκης θα είναι παρών χωρίς να συνοδεύεται ούτε από τον αναπληρωτή του Ευκλείδη Τσακαλώτο, ούτε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Μαζί του θα είναι μόνον ο – συμπαθής, κατά γενική ομολογία στους εταίρους – πρόεδρος του ΣΟΕ και υπεύθυνος των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group  Γιώργος Χουλιαράκης…