Νεκρός ανασύρθηκε σήμερα το μεσημέρι ο θεατρικός συγγραφέας κι επιχειρηματίας, Βαγγέλης Λειβαδάς, μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε στο διαμέρισμά του στην οδό Κολοκοτρώνη της Γλυφάδας. 

Ads

Η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε για άγνωστο ακόμα λόγο, εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα. Ο 90χρονος καλλιτέχνης και επιχειρηματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πολλαπλά εγκαύματα σε ολόκληρο το σώμα του. 

Οι γιατροί, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν, δεν μπόρεσαν να τον κρατήσουν στη ζωή.

Παράλληλα, στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε και η σύντροφος της ζωής του και ηθοποιός, Σμαρούλα Γιούλη, με αναπνευστικά προβλήματα. 

Ads

Ο Βαγγέλης Λειβαδάς από παιδί ακόμα είχε μαγευτεί από τον κόσμο του θεάτρου. Η πρώτη του δουλειά ως παραγωγός ανέβηκε στο θέατρο το 1958 και από τότε προσέθεσε στο ενεργητικό του πάνω από 360 παραγωγές, που περιλάμβαναν από το αρχαίο ελληνικό θέατρο και το κλασσικό θέατρο έως την επιθεώρηση, την οπερέτα και το μιούζικαλ.
 
Το 1975, ίδρυσε το «Αμφιθέατρο» και εκεί παρουσίασε τον «Ερωτόκριτο» του Κορνάρου, την « Οδύσσεια » και άλλα έργα. Στη συνέχεια, ανέβασε το πρώτο του έργο ως θεατρικός παραγωγός, τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη στο Θέατρο του Ηρώδου του Αττικού και, μάλιστα, με πρωτοφανή επιτυχία.
 
Ο Βαγγέλης Λιβαδάς ανέβασε στη σκηνή έργα όλων σχεδόν των Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων όπως του Γρηγορίου Ξενόπουλου, του Σπύρου Μελά, του Δημήτρη Ψαθά, του Γιώργου Ρούσσου, του Νίκου Τσιφόρου, του Κώστα Πρετεντέρη, του Ηλία Λυμπερόπουλου, του Κώστα Νικολαϊδη, του Αλέκου Σακελλάριου, του Νίκου Φώσκολου, του Παύλου Μάτεση, του Ασημάκη Γιαλαμά, του Μποστ, του Κώστα Μουρσελά, του Γιάννη Ξανθούλη, του Λάκη Λαζόπουλου, του Γιώργου Σκούρτη, του Δημήτρη Ευθυμιάδη, του Γιώργου Λαζαρίδη και άλλων.
 
Παράλληλα, κάλεσε κατ’ επανάληψη ξένους σκηνοθέτες, χορογράφους, σκηνογράφους και φωτιστές για το ανέβασμα μιούζικαλ με διεθνή επιτυχία όπως τα Chicago, Woman of the Year, Anima Nera, Guys and dolls, Hello Dolly, Sweet charity, Grease, καθώς και των κλασσικότερων Συρανό Ντε Μπερζεράκ, Αδελφοί Καραμαζόφ και άλλων.
 
Ο κατάλογος των ηθοποιών που είχαν συνεργαστεί μαζί του είναι πολύ μεγάλος. Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγονται οι: Λάμπρος Κωνσταντάρας, Μίμης Φωτόπουλος, Δέσπω Διαμαντίδου , Σαπφώ Νοταρά, Δημήτρης Ποταμίτης, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Θανάσης Βέγγος, Ντίνος Ηλιόπουλος, Ρένα Βλαχοπούλου, Νίκος Σταυρίδης, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Κάκια Αναλυτή, Κώστας Ρηγόπουλος, Σταύρος Παράβας, Μίμης Χρυσολάλλης.

Ωστόσο, η εικόνα του Βαγγέλη Λιβαδά ως επιτυχημένου θεατρικού παραγωγού δεν θα έπρεπε να κρύβει μια ακόμα σπουδαία πτυχή της προσωπικότητάς του: εκείνη του ακούραστου κυνηγού νέων ταλέντων, καθώς και του πολύτιμου βοηθού στο ξεκίνημά τους. Πολλοί από τους τωρινούς, γνωστούς σε όλους μας, θιασάρχες, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, χορογράφοι και θεατρικοί συγγραφείς πρωτοεμφανίστηκαν στο θέατρο χάρη στη συμπαράσταση του Βαγγέλη Λειβαδά.

Ο Βαγγέλης Λειβαδάς πίστευε ότι το θέατρο είναι «ενός ανδρός αρχή» και ότι παραγωγός στο χώρο του θεάτρου σημαίνει να είσαι «οπαδός του κινδύνου». Οι συνεργάτες του τον αποκαλούσαν «ο φωνακλάς του θεάτρου», ενώ ο ίδιος παραδεχόταν: «Φωνάζω, όμως νομίζω ότι είμαι ευγενής. Και δεν υποκρίνομαι. Λέω μόνο την αλήθεια. Φωνάζω γιατί νοιάζομαι, γιατί έχω αγωνία. Δεν κοιμάμαι τα βράδια. Τρελαίνω τους ανθρώπους που δουλεύουν μαζί μου. Όμως, δεν μπήκα στο θέατρο για να κάνω μια περιουσία. Μπήκα γιατί μου αρέσει να αγωνίζομαι για αυτό».
 
Είχε τιμηθεί ιδιαίτερα από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων (Ε.Ε.Σ) για την πολύπλευρη πολυετή του προσφορά στο ελληνικό Θέατρο.