Μια μακάβρια επίπτωση της κρίσης είναι το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι πριν φύγουν από τη ζωή δηλώνουν δωρητές σώματος προκειμένου να μην επιβαρύνουν τις οικογένειες τους με έξοδα κηδείας, ενώ όλο και περισσότεροι εφόσον φύγουν από τη ζωή καταλήγουν στα αζήτητα ακριβώς επειδή οι οικογένειες τους δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα της ταφής.

Ads

Την τελευταία πενταετία στο εργαστήριο ανατομίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, έχει σχεδόν υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των δωρητών σώματος. Κύρια αιτία της αύξησης αυτής είναι το γεγονός ότι πολλοί ηλικιωμένοι άνθρωποι μη θέλοντας να επιβαρύνουν την οικογένεια τους με έξοδα κηδείας, αποφασίζουν να δωρίσουν το σώμα τους μετά θάνατον στην επιστήμη, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για πειράματα ή για μαθήματα ιατρικής. Ενδεικτικό είναι το ότι το χρονικό διάστημα 2000-2005 οι προσφορές που είχε το εργαστήριο ήταν πολύ 8-10 σοροί το χρόνο, ενώ το τελευταίο έτος έχουν δοθεί στο εργαστήριο ανατομίας 25-30 σοροί

Όπως λέει ο κ. Μαζαράκης στο in.gr,  πολύ συχνά δέχεται πιέσεις από συγγενείς θανόντων που θέλουν να δώσουν τις σορούς στο ανατομείο. «Μας λένε ότι δεν τους περισσεύουν χρήματα για να κάνουν την κηδεία και μας πιέζουν να δεχτούμε τις σορούς. Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραλάβουμε σορούς εάν πρώτα δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες διαδικασίες».

Το φαινόμενο όμως δε σταματά εκεί, καθώς αυξάνεται συνεχώς και ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν και μένουν στα αζήτητα, καθώς οι οικογένειες τους δεν τους παραλαμβάνουν μη έχοντας χρήματα για να καλύψουν την ταφή. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ταφή ανατίθεται σε συμβεβλημένο γραφείο τελετών με το νοσοκομείο όπου διαπιστώνεται ο θάνατος του ατόμου, με αμοιβή γύρω στα 1300 ευρώ. Στα περισσότερα νοσοκομεία γίνονται διαγωνισμοί μέσω των οποίων γραφεία τελετών αναλαμβάνουν τις κηδείες των άπορων και αμείβονται είτε από τα ίδια τα νοσοκομεία, είτε από τα ασφαλιστικά ταμεία, με την αύξηση κατά 50% των κονδυλίων που τα νοσοκομεία διαθέτουν για τον σκοπό αυτό να είναι ενδεικτική της συχνότητας του φαινομένου.

Ads

Οι άνθρωποι αυτοί θάβονται στο Γ’ Νεκροταφείο Αθηνών και οι τάφοι τους δεν έχουν καν ονόματα, αλλά αριθμούς…