Ένα 10χρονο προσφυγόπουλο από το Αφγανιστάν έχασε τη ζωή του μέσα σε βάρκα στην οποία επέβαιναν 66 άνθρωποι. 

Ads

Οι πρόσφυγες, μεταξύ τους και ο 10χρονος με την οικογένειά του, προσπαθούσαν να περάσουν με τη βάρκα στη Λέσβο. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σκάφος της βουλγαρικής ακτοφυλακής που επιχειρεί στην περιοχή στα πλαίσια της δύναμης της Frontex, εντόπισε τη βάρκα μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα και την πλησίασε προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία διάσωσης των επιβαινόντων.

Για άγνωστους όμως λόγους – οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι οι επιβαίνοντες δεν συνεργάζονταν θεωρώντας ότι το σκάφος είναι τουρκικό και θα τους επιστρέψει στην Τουρκία – προκλήθηκε πανικός. Όταν τελικά το βουλγαρικό σκάφος σταμάτησε τη βάρκα με τους 66 επιβαίνοντες διαπίστωσε την ύπαρξη του παιδιού που δεν είχε τις αισθήσεις του. 

Με ταχύπλοο του σκάφους της Frontex, το παιδί μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Μυτιλήνης με συμπτώματα ασφυξίας κι από εκεί στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης όπου και κατέληξε.

Ads

Οι 66 επιβαίνοντες στη λέμβο μεταξύ τους οι γονείς και τα αδέλφια του άτυχου 10χρονου Αφγανού μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Στις πρώτες τους καταθέσεις οι γονείς του παιδιού υποστηρίζουν ότι το παιδί τους ποδοπατήθηκε από τους πανικόβλητους επιβαίνοντες στην πλαστική βάρκα που διαγκωνίζονταν για να ανεβούν στο βουλγαρικό διασωστικό σκάφος.

Στο λιμάνι του νησιού διεξήχθησαν τραγικές στιγμές με τη μητέρα του παιδιού να αποπειράται να πέσει στη θάλασσα για να πνιγεί κάτι που αποφεύχθηκε τη τελευταία στιγμή με την παρέμβαση στελεχών του Λιμενικού Σώματος.

Σήμερα Σαββάτο 25 Νοεμβρίου και μέχρι τις 09.00 το πρωί στη Λέσβο είχαν περάσει περισσότεροι από 170 πρόσφυγες και μετανάστες.

* Φωτογραφία αρχείου