Σε μια σοβαρή καταγγελία για επιχείρηση στον πρωτογενή τομέα που δραστηριοποιείται στην κεντρική Ελλάδα, προχώρησε ο γγ του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης. 

Ads

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Ανδρέας Νεφελούδης είπε ότι η διοίκηση κλείδωσε τους 300 εργαζόμενους σε ένα χώρα και τους υποχρέωσε να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με πολύ χαμηλές αποδοχές αλλά και ότι δεν θα συμμετάσχουν σε καμιά κινητοποίηση και απεργία. 

Ο Ανδρέας Νεφελούδης υπογράμμισε ότι το υπουργείο στο προσεχές διάστημα θα κάνει και επίσημα ανακοινώσεις για τη συγκεκριμένη επιχείρηση και τόνισε πως η κυβέρνηση διαθέτει δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, από διοικητικά πρόστιμα έως και προσφυγή στη Δικαιοσύνη μέσω ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας). Επίσης έκανε έκκληση στη Δικαιοσύνη να κινείται με ταχύτερους ρυθμούς σε εργασιακά θέματα.

«Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι εκβιασμούς υφίστανται οι εργαζόμενοι για ατομικές συμβάσεις» υπογράμμισε ο Ανδρέας Νεφελούδης σημειώνοντας ότι η εισφοροδιαφυγή αποτελεί τη μεγαλύτερη πληγή για τα ταμεία. 

Ads

«Θέλουμε να παρεμβαίνουμε και προληπτικά και κατασταλτικά στις επιχειρήσεις […] Πλέον υπάρχει νομοθετική υποχρέωση του εργοδότη να στέλνει τις συμβάσεις ηλεκτρονικά στο ΣΕΠΕ. Εμείς έχουμε τον μηχανισμό να ελέγχουμε», υποστήριξε. 

Για εργασιακά, διαπραγμάτευση, αξιολόγηση

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, ο Ανδρέας Νεφελούδης, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιμένει στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. «Η επαναφορά ξανά και ξανά των ομαδικών απολύσεων και της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων δεν ωφελεί», δήλωσε. 

Τέλος ερωτηθείς για το δημοσίευμα του Bloomberg σχετικά με την αξιολόγηση, υποστήριξε ότι παραμένουν σε εκκρεμότητα τα εργασιακά, τα ενεργειακά και τα πλεονάσματα, αλλά τόνισε ότι το 75% έχει κλείσει ή βρίσκεται σε διαδικασία κλεισίματος. 

Τέλος υποστήριξε ότι μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου μπορεί να έχει κλείσει η αξιολόγηση, καθώς «όσα προβλέπονται στη συμφωνία έχουν ολοκληρωθεί». 

«Η Ελλάδα βάσει των δεικτών πάει καλά. Αυτή την ώρα, η χώρα – και όχι η κυβέρνηση – υφίσταται πολιτική πίεση. Δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί ακραίοι κύκλοι της ΕΕ επιμένουν στις προτάσεις του ΔΝΤ, που έχουν αποδειχτεί λάθος», κατέληξε.