Σε μια ακόμη πρόκληση πρόχωρησε η τουρκική ηγεσία. Σε συνέντευξή του ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ ισχυρίστηκε πως το Αγαθονήσι είναι τουρκικό νησί.

Ads

Αφορμή για τις δηλώσεις του Τσελίκ αποτέλεσε η επίσκεψη του υπουργού Άμυνας στο Αγαθονήσι το Πάσχα. «Το Αγαθονήσι ανήκει στην Τουρκία. Είναι τουρκική γη. Αυτό που έκανε ο Ελληνας υπουργός Άμυνας δεν είναι σοβαρή κίνηση», δήλωσε ο Τσελίκ και πρόσθεσε: «δεν μπορούμε να πάρουμε σοβαρά τον Ελληνα υπουργό Άμυνας. Δεν φέρει το ειδικό βάρος που πρέπει να έχουν οι πολιτικοί».

Παράλληλα ο Τσελίκ αναφέρθηκε και στην υπόθεση των Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα με την αιτιολογία πως κινδυνεύει η ζωή τους από το τουρκικό καθεστώς. «Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει αμέσως τους δολοφόνους», είπε. Υπενθυμίζεται πως η Δικαιοσύνη έχει αποφασίσει στο ανώτατο επίπεδο τη μη έκδοση των εν λόγω στρατιωτικών, αποδεχόμενη πως κινδυνεύει η ζωή τους.

Η απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών

Με κατηγορηματική καταδίκη, αλλά και καταγγελία στη Διεθνή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, απαντά το υπουργείο Εξωτερικών στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, για το καθεστώς του Αγαθονησίου.

Ads

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας που προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί ιστορικά και κατοχυρωθεί από το Διεθνές Δίκαιο τον προηγούμενο αιώνα», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ και προστίθεται: «Καταγγέλλουμε στη Διεθνή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική και επικίνδυνη αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας».

Τέλος, το ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι «προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι αυτή τη φορά η αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου διατυπώνεται από τα χείλη του υπουργού που είναι αρμόδιος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».