«Η πανεπιστημιακή και ακαδημαϊκή κοινότητα ταλαιπωρήθηκε από μια παράλογη επιμονή σε έναν νόμο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε με πρυτάνεις στη Βουλή. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε έγινε στο πλαίσιο των επαφών του για σχηματισμό κυβέρνησης, δεσμεύθηκε επίσης ότι θα θέσει το ζήτημα κατάργησής του στις προσεχείς συναντήσεις του με του πολιτικούς αρχηγούς.
 

Ads

Υποδεχόμενος τους πρυτάνεις στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η πανεπιστημιακή και ακαδημαϊκή κοινότητα δυσφημίστηκε σε έναν επικοινωνιακό «πόλεμο». «Είτε υπάρξει κατάληξη για μεταβατική κυβέρνηση είτε από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα φροντίσουμε να υπάρξει τέλος για αυτή την περιπέτεια στο πανεπιστήμιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
«Αυτό που προέχει για μια κυβέρνηση, πέρα από τη θεσμικά απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή, είναι ένας στέρεος κοινωνικός δεσμός», τόνισε ο κ. Τσίπρας. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «η ραχοκοκαλιά της κοινωνίας μας είναι σπασμένη και χρειάζεται να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και με τους ανθρώπους που εργάζονται για να παραχθεί γνώση».
 
Οι πρυτάνεις χαρακτήρισαν «τιμητικό» το γεγονός της πρόσκλησής τους, παρά την παραδοχή εκ μέρους τους ότι δεν μπορούν να συμβάλουν οι ίδιοι στις διεργασίες σχηματισμού κυβέρνησης. Στις σύντομες τοποθετήσεις τους, στη συντριπτική πλειονότητά τους οι πρυτάνεις αναφέρθηκαν στο θέμα του νόμου για τα ΑΕΙ, ασκώντας σκληρή κριτική, τόσο ως προς το περιεχόμενο του νόμου όσο και ως προς τη συνολικότερη στάση της πρώην υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου.
 
Νέα συνάντηση των πρυτάνεων για τα οικονομικά των ΑΕΙ
 
Πριν από τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, οι πρυτάνεις συνεδρίασαν στο υπουργείο για τον νέο νόμο που αφορά στη λειτουργία των ιδρυμάτων και εξέπεμψαν σήμα κινδύνου προκειμένου να δοθούν άμεσα λύσεις από το υπουργείο Παιδείας στα θέματα της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και των διοικητικών τους προβλημάτων.
 
Η επιτροπή, που συνεδρίασε για δεύτερη φορά, έθεσε μόνο τα επείγοντα ζητήματα, λόγω της ρευστής πολιτικής κατάστασης. Τονίστηκε, μάλιστα, προς τα στελέχη του υπουργείου που συμμετέχουν στην επιτροπή, ότι, από 1ης Ιουλίου, δεν θα υπάρχει καθόλου χρηματοδότηση και, από 1ης Σεπτεμβρίου, δεν θα υπάρχουν διοικήσεις στα ιδρύματα (Σύγκλητοι και Πρυτανικές αρχές) καθώς επίσης και ότι σε πολλές σχολές δεν θα υπάρχουν κοσμήτορες και πρόεδροι.
 
Το συντονιστικό όργανο της Συνόδου πρυτάνεων, που συνεδρίασε στο Μετσόβιο, ανακοίνωσε ότι «σε αυτές τις δραματικές συνθήκες για την ανώτατη εκπαίδευση, η Σύνοδος πρυτάνεων αισθάνεται την ανάγκη να καταθέσει για άλλη μια φορά τις προτάσεις που διατυπώθηκαν στην έκτακτη Σύνοδο του Λαυρίου, τον Δεκέμβριο του 2010 και οι οποίες δεν λήφθηκαν υπόψη στην κατάρτιση και ψήφιση του Νόμου 4009/2011».
 
Σύμφωνα με αυτές τις προτάσεις, ζητείται η αποκατάσταση των ακαδημαϊκών και διοικητικών αρμοδιοτήτων των συγκλήτων και η επαναφορά των Τμημάτων και των Τομέων, ως θεμελιωδών ακαδημαϊκών και διοικητικών μονάδων.
 
Επιπλέον, ζητείται η άμεση εκλογή των πανεπιστημιακών αρχών (πρυτάνεων, κοσμητόρων, προέδρων κ.α.) από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και η διασφάλιση της δημόσιας χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και η αποδέσμευση της από την ακαδημαϊκή αξιολόγηση.
 
Ζητείται, τέλος, η θεσμική και οικονομική διασφάλιση της φοιτητικής μέριμνας (σίτιση, στέγαση κ.α.), καθώς και η ανάκληση των κανονιστικών πράξεων εφαρμογής, που αφορούν τον οργανισμό οργανωτικών επιτροπών και την θέσπιση της ταξινομικής ψήφου.