Ικανοποίηση εξέφρασαν Βρυξέλλες και Βερολίνο για την υπερψήφιση του νέου πακέτου μέτρων τα μεσάνυχτα της Κυριακής από την ελληνική Βουλή. Δεν έλειψαν όμως και αυτή τη φορά οι προειδοποιήσεις Γερμανών υπουργών προς την Αθήνα πως αν θέλει το νέο πακέτο βοήθειας θα πρέπει να εφαρμόσει όλα όσα προβλέπονται. Προέχει «να υλοποιηθούν» τα μέτρα λιτότητας, που ενέκριναν οι Έλληνες βουλευτές, σχολίασε, από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ. Ο Αυστριακός αντικαγκελάριος, πάλι, ξεκαθάρισε πως η ψήφιση των μέτρων, δεν σημαίνει «αυτόματη» εκταμίευση του νέου δανείου. 

Ads

 
Ικανοποιημένος δήλωσε τη Δευτέρα για την υπερψήφιση από την ελληνική Βουλή του δεύτερου δανειακού προγράμματος ο επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν, τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή αποτελεί την έκφραση αποφασιστικότητας που υπάρχει στην Ελλάδα για να τερματιστεί το «σπιράλ» των μη βιώσιμων δημοσίων οικονομικών και της απώλειας ανταγωνιστικότητας.
 
Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, «όπως επισημάνθηκε από το Eurogroup της περασμένης εβδομάδας, το πρόγραμμα αυτό θα συνοδεύεται από μία χωρίς προηγούμενο οικονομική βοήθεια από τους εταίρους της Ελλάδας, γεγονός που συνιστά την έκφραση της συνεχιζόμενης αλληλεγγύης αλλά και της ανησυχίας τους». Πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται απόλυτα για την περαιτέρω ενίσχυση, επί ελληνικού εδάφους, της διοίκησης της χώρας.
 
Τις περασμένες εβδομάδες υπήρξαν εντάσεις τόσο στην Ελλάδα, αλλά και με τους εταίρους της, αναγνώρισε ο Όλι Ρεν, ο οποίος τόνισε ότι η διόρθωση αυτών των σοβαρών ανισορροπιών, οι οποίες πλήττουν την ελληνική οικονομία και η αποκατάσταση των συνθηκών για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, αποτελούν μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια.
 
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο, οι ελληνικές αρχές και οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας θα πρέπει «να πάρουν στα χέρια τους» αυτό το πρόγραμμα και να το εφαρμόσουν πλήρως, ώστε να διασφαλιστεί η επιστροφή της χώρας σε βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Τόνισε επίσης ότι το οικονομικό μοντέλο που ακολουθήθηκε στην Ελλάδα έως το 2009 δεν μπορούσε να εφαρμοστεί άλλο, καθώς οδήγησε σε σοβαρές ανισορροπίες και αβεβαιότητες. Το πρόγραμμα που θα πρέπει να εφαρμοστεί τώρα, είναι πολύ απαιτητικό αλλά θα ανοίξει το δρόμο για την ανόρθωση της χώρας, είπε.
 
Τέλος, εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την ελληνική κυβέρνηση, στην καταδίκη της απαράδεκτης βίας που σημειώθηκε στην Αθήνα, τονίζοντας ότι αυτά τα άτομα δεν εκπροσωπούν την ευρεία πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών που ανησυχούν για το μέλλον της χώρας τους.
 
Ερωτηθείς, αν έχουν εκπληρωθεί όλες οι προϋποθέσεις, ούτως ώστε το Eurogroup, που θα συγκληθεί την ερχόμενη Τετάρτη, να είναι σε θέση να εγκρίνει το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας, ο Όλι Ρεν απάντησε ότι η χθεσινή ψήφος στην Ελληνική Βουλή αποτελεί «σημαντικό βήμα προς την έγκριση του προγράμματος». Σε ό,τι αφορά, ωστόσο, τις άλλες προϋποθέσεις, ο Όλι Ρεν εξέφρασε την πεποίθηση ότι ως το επόμενο Eurogroup θα έχουν εξευρεθεί συγκεκριμένα μέτρα, ύψους 325 εκατ. ευρώ.
 
Αναφορικά με το θέμα των εγγυήσεων, ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, τόνισε ότι η ευρωζώνη ζητά σαφείς δεσμεύσεις από τα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση και ότι, με δεδομένο το εύρος του νέου προγράμματος, απαιτείται ισχυρή πολιτική συναίνεση πριν η χώρα εισέλθει σε προεκλογική περίοδο. Σημείωσε ότι αυτές οι δεσμεύσεις αφορούν και τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, βέβαια, τόσο ο ίδιος όσο και πολλοί βουλευτές από το κόμμα του, υπερψήφισαν το πρόγραμμα.
 
Μπαρόζο: Χάος θα σήμαινε η μη ψήφιση των μέτρων
 
«Χάος και καταστροφή» θα έφερνε, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, η μη υιοθέτηση του δεύτερου προγράμματος από την ελληνική Βουλή, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα από την Κίνα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.
 
Συγκεκριμένα, ο Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε τα εξής: «Παρά τις αρνητικές προβλέψεις, το ελληνικό Κοινοβούλιο, που αντιπροσωπεύει τον ελληνικό λαό, υιοθέτησε το πρόγραμμα της Ελλάδας. Η εναλλακτική επιλογή θα ήταν το χάος και- όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός- θα ήταν καταστροφή. Η εναλλακτική λύση θα σήμαινε έλλειψη χρημάτων για τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τη δημόσια διοίκηση. Βεβαίως το πρόγραμμα είναι δύσκολο, αλλά η άλλη επιλογή θα ήταν χειρότερη».
 
Προειδοποιούν Μέρκελ, Σόιμπλε και Ρέσλερ
 
Και το Βερολίνο χαιρέτισε την υπερψήφιση στη Βουλή του νέου μνημονίου. «Χαιρετίζουμε ιδιαιτέρως αυτή την ψηφοφορία που καταδεικνύει την καλή θέληση της Ελλάδας να προχωρήσει σε δύσκολες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Άγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ. Πρόσθεσε πως η Γερμανία δεν θέλει «εξοικονόμηση για την εξοικονόμηση», αλλά επιθυμεί «απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων της Ελλάδας». Ωστόσο, σε νέες προειδοποιήσεις προς την Αθήνα προχωρούν κορυφαίοι υπουργοί της καγκελαρίου Μέρκελ, προειδοποιώντας ότι αν η χώρα θέλει το νέο πακέτο βοήθειας θα πρέπει να εφαρμόσει όλα όσα προβλέπονται. Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, σε συνεντεύξεις τους την Κυριακή, τονίζουν ότι είναι στο χέρι της Ελλάδας να αποφασίσει εάν επιθυμεί να μείνει εντός της ευρωζώνης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε σήμερα ότι η έγκριση από τη Βουλή των Ελλήνων των μέτρων λιτότητας ήταν ένα «πολύ σημαντικό» βήμα, αλλά τόνισε ότι είναι πλέον καιρός να προχωρήσουν τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων που πηγαίνουν πέρα από τις περικοπές των δαπανών.
 
«Αυτό δεν είναι μόνο για την εξοικονόμηση, είναι επίσης και για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και, πάνω από αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βοηθήσει τους θεσμούς να συσταθούν καλύτερα», τόνισε και πρόσθεσε πως «είναι σημαντικό για μας η Ελλάδα να έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στις αγορές το έτος 2020 με βιωσιμότητα του χρέους στο 120%».
 
Ερωτηθείσα, αν τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Αθήνα ήταν πολύ σκληρά, η Μέρκελ επέμεινε, «δεν μπορεί να υπάρξει και δεν θα υπάρξει μια αλλαγή σε αυτό το πρόγραμμα». Οι ηγέτες της ΕΕ εξετάζουν επίσης μέσα για την τόνωση της ανάπτυξης, πρόσθεσε η καγκελάριος. «Παρόλα αυτά, κάτι πρέπει να γίνει για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οριστικοποιούμε τώρα αυτό το πρόγραμμα», σημείωσε η Μέρκελ.
 
Ερωτηθείσα, κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορούσε να επιλεγεί για ένα σχέδιο Μάρσαλ, το οποίο βοήθησε στην αποκατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Μέρκελ είπε είναι ήδη διαθέσιμα τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, ειδικά για τις μικρότερες επιχειρήσεις που αναζητούν κεφάλαια. «Κάνουμε τα πάντα ώστε τα χρήματα να είναι διαθέσιμα για την ανάπτυξη, αλλά αυτά τα χρήματα πρέπει να φτάσουν στο σωστό μέρος και να ξοδευτούν με τον σωστό τρόπο», προειδοποίησε η καγκελάριος.

image  
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε δήλωσε στην εφημερίδα Welt πως αφορά τους Έλληνες να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας παράλληλα πως ακόμη κι αν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ, θα παρέμενε στην Ευρώπη.
 
«Οι Έλληνες θα διασωθούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Αλλά η χώρα θα πρέπει να κάνει αυτό που οφείλει για να γίνει ανταγωνιστική» είτε εντός του πλαισίου του νέου Μνημονίου, «είτε με έναν άλλο τρόπο, που στην πραγματικότητα δεν επιθυμούμε».
 
«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα για να μην επιτρέψει στη χώρα να εξελιχθεί σαν βαρέλι χωρίς πάτο κι αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να λάβει την βοήθεια από τα μέλη της Ευρωζώνης» τόνισε ο Σόιμπλε. «Η χώρα θα πρέπει να εφαρμόσει όλες τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από το πρώτο πακέτο στήριξης, για να λάβει την έγκριση για το δεύτερο πακέτο στήριξης» υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. 
 
Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και ηγέτης των Φιλελευθέρων (FDP) Φίλιπ Ρέσλερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει η Ελλάδα την ευρωζώνη. «Είναι στο χέρι των Ελλήνων και μόνο», είπε χαρακτηριστικά σε εκπομπή του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης.
 
Ο Ρέσλερ επέκρινε την Ελλάδα για έλλειψη δράσης σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, λέγοντας πως άλλες υπερχρεωμένες χώρες που χρηματοδοτούνται από τα προγράμματα στήριξης δραστηριοποιούνται περισσότερο από την Ελλάδα. «Τώρα όλα εξαρτώνται από αυτό που θα πει η τρόικα για την πρόοδο στην Ελλάδα», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στη γερμανική δημόσια τηλεόραση. «Παραμένουμε επιφυλακτικοί», σημείωσε.

Ads

Το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στην ελληνική Βουλή χαιρέτισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε και έκανε λόγο για ένα πρώτο, ουσιαστικό, βήμα στην σωστή κατεύθυνση. Ο κ. Βεστερβέλε πρόσθεσε ότι τώρα χρειάζεται πραγματική, σκληρή δουλειά για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί και σημείωσε ότι η υλοποίηση των δεσμεύσεων είναι ζωτικής σημασίας για να μπορέσουν η Γερμανία και οι άλλοι εταίροι να εγκρίνουν το επόμενο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

SDP: Οι Έλληνες έχουν φτάσει στα όρια
 
Σύμφωνα πάντως με του Γερμανούς Σοσιαλιστές (SDP), η πλειονότητα του ελληνικού λαού έχει φτάσει τα όρια της αντοχής της, λόγω των περικοπών που αποφασίστηκαν μετά την άσκηση πιέσεων στη χώρα. «Δεν μπορεί κανείς να θέτει συνεχώς αυξημένες απαιτήσεις», δήλωσε ο πρόεδρος των Γερμανών σοσιαλιστών Σ. Γκάμπριελ σήμερα, μετά τη συνεδρίαση του προεδρείου το κόμματος στο Βερολίνο. Θα πρέπει τώρα να απαιτηθούν περισσότερα από τους Έλληνες, που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Είναι δυνατή επίσης μια μείωση των ελληνικών αμυντικών δαπανών.

Κατά τον Γκάμπριελ, η χώρα πρέπει προπάντων να αποκτήσει και πάλι προοπτική. Για τον λόγο αυτό είναι άμεσα απαραίτητο ένα μεγάλο πρόγραμμα για τη μείωση των υψηλών ποσοστών ανεργίας στους νέους. Επιπλέον, πρέπει να δρομολογηθεί ένα σχέδιο Μάρσαλ διάρκειας 20 έως 30 χρόνων για τα μέλη της ΕΕ του ευρωπαϊκού Νότου, προκειμένου να τονωθεί και πάλι η απασχόληση. Αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί μέσω της ανακατανομής των κονδυλίων του προϋπολογισμού της ΕΕ. Θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να μειωθούν οι υψηλές αγροτικές επιδοτήσεις, τόνισε ο Γκάμπριελ.

Die Linke: Κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ
 
Στο μεταξύ, για τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης στην Ελλάδα, σε περίπτωση εξόδου από την Ευρωζώνη, προειδοποιεί ο ηγέτης της γερμανικής Αριστεράς Κλάους Ερνστ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Mitteldeutsche Zeitung».
 
Ο κ. Ερνστ αναφέρεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα εισάγει τρόφιμα και φάρμακα από το εξωτερικό και επισημαίνει ότι η χώρα «χρειάζεται ανάπτυξη και μια έντιμη απομείωση του χρέους της», ενώ τονίζει ότι αν η Ελλάδα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, θα είναι ανυπολόγιστες οι συνέπειες και για τους πιστωτές της.

Προέχει η υλοποίηση των μέτρων, τονίζει η Γαλλία
 
Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Αλέν Ζιπέ, λαμβάνοντας υπόψη του την έγκριση της δέσμης μέτρων οικονομικής λιτότητας την Κυριακή, ζήτησε σήμερα αυτά τα μέτρα «να υλοποιηθούν», ώστε «και οι χρηματαγορές να σταθεροποιηθούν και η οικονομική κρίση να τιθασευτεί».
 
«Αν γίνει έτσι, πράγματι, η οικονομική κρίση αυτή καθ’ αυτή μπορεί να καταλαγιάσει, όπως συνέβη αρχικώς, χάρη στις αποφάσεις, που ελήφθησαν στο πλαίσιο των συνθηκών (της ΕΕ), που η Γαλλία έχει αποδεχθεί, εκ των οποίων μια επικυρώνεται τις προσεχείς μέρες», επισήμανε ο ίδιος.
 
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, «πρέπει να επιδιορθωθούν τα λάθη, που διαπράχθηκαν κατά το παρελθόν, να ληφθούν μέτρα για την αποκατάσταση των ελληνικών δημοσιονομικών μεγεθών, κάτι που θα καταστήσει εφικτή τη μαζική βοήθεια, που προτείνουμε στην Ελλάδα -μαζί η ΕΕ και το ΔΝΤ».

Αυστρία: Η ψήφιση των μέτρων δεν σημαίνει «αυτόματη» εκταμίευση
 
Σε δηλώσεις του στη μεσημβρινή ενημερωτική εκπομπή του κρατικού ραδιοφώνου ORF, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών, Μίκαελ Σπίντελεγγερ, χαρακτήρισε την ψήφιση των νέων μέτρων από το ελληνικό κοινοβούλιο ως ένα «θετικό μήνυμα», επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα έχουν διαβουλεύσεις επί του θέματος κατά την προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup. Ο κ. Σπίντελεγγερ έκανε λόγο για ένα «σωστό βήμα, ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει πλέον «αυτόματη» εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας, εφόσον ψηφίστηκε το πακέτο μέτρων, ο Αυστριακός υπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχουν «αυτόματες διαδικασίες», ενώ σημείωσε ότι αν η τρόικα κρίνει ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της, τότε θα δοθεί βοήθεια. Η ψήφιση των μέτρων και η υλοποίησή τους είναι δύο διαφορετικά πράγματα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίντελεγγερ.