Νέες ποινικές διώξεις ασκήθηκαν από την Εισαγγελία Διαφθοράς σε βάρος του πρώην γραμματέα αμυντικών επενδύσεων του ΥΕΘΑ Σπύρου Τραυλού και μελών της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, όπως και σε βάρος του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, προέδρου της εταιρείας SONAK και του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Ηλία Αρκουμανέα.

Ads

Για τους πρώτους οι κατηγορίες αφορούν το κακούργημα της απιστίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, ενώ οι δύο τελευταίοι κατηγορούνται για ηθική αυτουργία στην απιστία.

Η υπόθεση αφορά εξοπλιστικό πρόγραμμα προμήθειας 20 μεταφορικών ελικοπτέρων για τον ελληνικό στρατό.

Παράλληλα, αντίγραφα της σχετικής δικογραφίας υποβλήθηκαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να διαβιβαστούν στη Βουλή  για να διερευνηθεί τυχόν ποινική ευθύνη του πρώην Υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου για αδικήματα που βεβαίως έχουν προ πολλού παραγραφεί.

Ads

Από την έρευνα και την αποτίμηση των στοιχείων προέκυψε ότι στη σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων για τα ελικόπτερα περιλαμβάνει πλήθος ζημιογόνων όρων, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα ωφελήματα αυτά που έπρεπε να παρασχεθούν στο ελληνικό Δημόσιο.