Νέο κάλεσμα προς την Αθήνα προκειμένου να απελάσει του 8 Τούρκους στρατιωτικούς, που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, απηύθυνε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ads

Χθες, ένοχοι για παράνομη είσοδο στη χώρα κρίθηκαν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αλεξανδρούπολης. Στους οκτώ στρατιωτικούς, που προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη για να αποφύγουν τη σύλληψη μετά το πραξικόπημα, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο μηνών με τριετή αναστολή, ένα αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της δράσης υπό την απειλή ζωής.

Για την δεύτερη κατηγορία της παράνομης πτήσης αλλά και της εκτέλεσης πτήσης για τον πιλότο κρίθηκαν αθώοι διότι η ελληνική νομοθεσία αναφέρεται σε πολιτικά και όχι σε στρατιωτικά αεροσκάφη.

Υπενθυμίζεται πως οι οκτώ Τούρκοι επέβαιναν σε ελικόπτερο, το οποίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου ζητώντας άδεια για αναγκαστική προσγείωση. Μετά την προσγείωση στο αεροδρόμιο «Αλεξανδρούπολης» οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί συνελήφθησαν και ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Άμεσα η Τουρκία ζήτησε την έκδοσή τους με την Αθήνα να επισημαίνει πως θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο. Μέσα στην εβδομάδα αναμένονται εξελίξεις σχετικά με το αίτημα τους για χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Ads

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε επίσης από τις ΗΠΑ να προχωρήσουν σε άμεση έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία.

Όπως είπε, το θέμα της έκδοσης του Γκιουλέν μπορεί να πάρει χρόνια, αλλά αν είναι κανείς αποφασιστικός μπορεί να τελειώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο  Γκιουλέν από την πλευρά του καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος και αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη.