Με νέα, αιχμηρά μηνύματα επιλέγει να απευθυνθεί ο Αλέξης Τσίπρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην πιο κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση και με ανοιχτή πάντοτε την κόντρα κυβέρνησης και Ταμείου για το «μίγμα» και το εύρος των αναγκαίων μέτρων.

Ads

Διαβάστε επίσης: Διακήρυξη κατά της λιτότητας από Τσίπρα και Κόστα

«Κανένας δεν μπορεί να αφαιρέσει το δικαίωμα από την κυβέρνηση να επιλέγει εκείνη τα μέσα για την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων», δήλωσε ο πρωθυπουργός, υποδεχόμενος τον πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα, και φωτογραφίζοντας ευθέως το ΔΝΤ.

«Δεν χρειάζονται συμβουλάτορες»

Οπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, θεμέλιος λίθος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι ο σεβασμός στο κυριαρχικό δικαίωμα ενός λαού να επιλέγει κυβερνήσεις και αυτές τον τρόπο που θα καταφέρουν να πετύχουν τους στόχους.  Και επέμεινε στις βολές προς το ΔΝΤ, προσθέτοντας πως «η ΕΕ έχει γίνει σοφότερη από την κρίση και δεν χρειάζεται τεχνοκράτες και συμβουλάτορες».

Ads

«Οι συμβουλές των συμβούλων έπεσαν έξω, πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε μόνοι μας. Η Ευρώπη μπορεί από μόνη της», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ επεσήμανε πως στην Ελλάδα εφαρμόστηκαν «λάθος πολιτικές».

«Είναι παράδοξο», τόνισε, «όσοι επέμειναν τότε στο λάθος, να επιμένουν και τώρα στην εφαρμογή του λάθους  και μετά να λένε «φταίτε εσείς που δεν το εφαρμόζετε με ευχαρίστηση». Η τελευταία αυτή αναφορά σηματοδοτεί και μια έμμεση απάντηση στις σημερινές δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία υποστήριξε πως ο ένας από τους βασικούς λόγους αποτυχίας των ελληνικών προγραμμάτων είναι ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν τα θεώρησαν «ιδιοκτησία» τους.

«Δεν έχουμε να κάνουμε με αριθμούς αλλά με τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων και με την προοπτική της Ευρώπης. Βρισκόμαστε μπροστά σε τρεις κρίσεις (προσφυγική, ασφάλειας, οικονομική) και έχουμε μπροστά μας ένα κρίσιμο δημοψήφισμα . Όταν το πρόβλημα είναι οι κανόνες ,πρέπει να τους «διορθώσεις», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Συζήτηση για το χρέος «χωρίς προϋποθέσεις»

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, είπε ότι υπάρχει μια δύσκολη συμφωνία και ζητούμε να την τηρήσουν οι δανειστές. Οπως επεσήμανε, δε, μετά την αξιολόγηση θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι το ζήτημα του χρέους και της ελάφρυνσης, της δημιουργίας ενός δημοσιονομικού περιθωρίου, που θα δίνει περιθώρια να πέσουν λεφτά και στην ανάπτυξη και όχι μόνο στο χρέος, είναι ένα κοινό θέμα.

«Η συμφωνία λέει ξεκάθαρα ότι μετά την πρώτη αξιολόγηση θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Και όταν κάτι ξεκινάει, τελειώνει κιόλας. Ενδεχομένως κάποιοι που δεν θέλουν να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση, δεν θέλουν και να τελειώσει ποτέ η αξιολόγηση», τόνισε.
Η Αριστερά και οι σοσιαλιστές

Στις κοινές του δηλώσεις με τον Αντόνιο Κοστα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για την έξοδο από τις πολιτικές λιτότητας, την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και την εξασφάλιση συνθηκών ασφάλειας.

«Οι προκλήσεις», είπε, «έχουν επίκεντρο τη Μεσόγειο, παρότι οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν ξεπερνούν την περιοχή μας. Επιτάσσουν τη συνεργασία και τον συντονισμό μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Οι χώρες μας δέχτηκαν προγράμματα ακραίας λιτότητας, που κοινή μας πεποίθηση είναι ότι οδήγησαν σε αύξηση της ανεργίας, φτωχοποίηση του λαού και αύξηση του χρέους. Παράλληλα συνέβαλαν στο να αυξηθούν τα ξενοφοβικά σύνδρομα και η ακροδεξιά. Αυτός είναι και ο μεγάλος κίνδυνος».

«Οι σοσιαλιστές και οι αριστεροί έχουν χρέος να συνεργαστούν» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας , και πρόσθεσε:

«Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις προσπάθειες της αριστερής κυβέρνησης της Πορτογαλίας να ανασυγκροτήσει τη χώρα μετά τα μνημόνια. Η δική σας επιτυχία να ξεπεράσετε τις συνέπειες της λιτότητας ανοίγει τον δρόμο και στην Ελλάδα», είπε απευθυνόμενος στον Πορτογάλο πρωθυπουργό.

Η Ευρώπη έχει φθάσει σε αδιέξοδο

Σε ερώτηση γιατί η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να βγει από το μνημόνιο, όπως οι άλλες χώρες, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από το 2010 έως το 2015 συντελέστηκε περισσότερη καταστροφή, σε σχέση με τις χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα. Χάσαμε το 25% του εθνικού πλούτου, εκτινάχθηκε η ανεργία. «Είδαμε να εφαρμόζονται μέτρα συνολικού ύψους 63 δισ. ευρώ. Αυτό δεν έγινε πουθενά στην Ευρώπη. Χρειάζεται μεγαλύτερη πίστωση χρόνου για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών», είπε και πρόσθεσε:

«Για εμάς έχει σημασία να γνωρίζουμε ότι αυτό τον αγώνα δεν τον διεξάγουμε μόνοι, ότι έχουμε κυβερνήσεις-συμμάχους στον αγώνα να υπερβούμε τη λογική της λιτότητας. Η Ευρώπη έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Καλούμαστε να σχεδιάσουμε εναλλακτικές πολιτικές και να αποδείξουμε εφαρμόζοντάς τες ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματικές από αυτές που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια».

«Διπλή πρόκληση» στην Ειδομένη

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα χθεσινά βίαια,. Και πρωτοφανή, γεγοινότα στην Ειδομέν η, για την οποία είπε ότι «αποτελεί ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό».
Χαρακτήρισε, δε, διπλή πρόκληση τα χεθσινά επεισόδια, τα οποία επεσήμανε ότι προκλήθηκαν από κάποιες ΜΚΟ που παρότρυναν τους πρόσφυγες. «Δεύτερη πρόκληση», πρόσθεσε, «αποτελεί η στάση των Σκοπίων που επιτέθηκαν με χημικά, δακρυγόνα και σφαίρες απέναντι σε προφανώς άοπλους. Είναι ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και για τις χώρες που θέλουν να γίνουν κομμάτι του».

«Εχουμε αναδείξει ότι αιτία της κατάστασης στην Ειδομένη είναι οι μονομερείς αποφάσεις που έκλεισαν τα σύνορα», είπε, τονίζοντας: «Αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αλλάξουμε, οπότε κάνουμε αγώνα δρόμου να πείσουμε ότι είναι εντελώς ανώφελο για τους ανθρώπους εκεί να περιμένουν να ανοίξουν τα σύνορα.

Δυστυχώς στον αγώνα μας αυτό, εκτός από τις αντικειμενικές δυσκολίες, βρίσκουμε και ορισμένες ΜΚΟ που κάνουν την εντελώς αντίθετη δουλειά. Προσπαθούν να πείσουν τους πρόσφυγες να μείνουν εκεί αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην υγεία τους. Κάποιες ΜΚΟ μάλλον έχουν στο μυαλό να πάρουν κάποια κονδύλια παρά να προσφέρουν».