Νέες βολές από Ρέσλερ και Focus κατά της Ελλάδας. Ο υπ. Οικονομίας της Γερμανίας σε νέα συνέντευξή του επιμένει ότι «δεν νοείται παροχή χωρίς αντάλλαγμα». Την ίδια ώρα το Focus δίνει οδηγίες προς τους τουρίστες που θα έρθουν στην Ελλάδα για διακοπές σε περίπτωση που η χώρα βγει εκτός ευρωζώνης κατά τη διάρκεια τους.

Ads

 
«Εάν δεν υλοποιηθούν οι υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις, τότε δεν θα υπάρξει άλλη οικονομική ενίσχυση. Είναι στο χέρι των ίδιων των Ελλήνων να διαμορφώσουν το μέλλον τους» υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ruhr Nachrichten ο Ρέσλερ. «Θα περιμένουμε κατ’ αρχάς την έκθεση της τρόικα και σε αυτή τη βάση θα αποφασίσουμε. Ωστόσο οι εξελίξεις στην Ελλάδα προκαλούν σκεπτικισμό» σημειώνει τονίζοντας ότι οι αποκρατικοποιήσεις και η διοικητική μεταρρύθμιση δεν έχουν προχωρήσει καθόλου.
 
Αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Γιούνκερ ότι Γερμανοί πολιτικοί χρησιμοποιούν τη συζήτηση για την Ελλάδα για εσωτερικοπολιτικές σκοπιμότητες ο Ρέσλερ τονίζει ότι «η άποψη που διατυπώνει ο Γιούνκερ παραγνωρίζει το γεγονός ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι συστρατεύονται για την Ευρώπη και από την άποψη αυτή έχουμε επωμιστεί τους μεγαλύτερους κινδύνους. Εγώ προσωπικά αισθάνομαι πεπεισμένος Ευρωπαίος και κανένα άλλο κόμμα δεν έχει δώσει τόση ώθηση στην ευρωπαϊκή ενοποίηση όσο το FDP».
 
Focus: Οδηγίες στους τουρίστες για την περίπτωση πτώχευσης
 
Στο μεταξύ, το γερμανικό περιοδικό Focus, φιλοξενεί σήμερα άρθρο το οποίο δίνει οδηγίες στους τουρίστες που θα έρθουν στη χώρα μας για τις διακοπές τους, αν τυχόν βγει εκτός ευρωζώνης κατά την διάρκειά τους.
 
Το Focus σημειώνει ότι η Ευρώπη έχει αρχίσει να σκέφτεται το ενδεχόμενο να σταματήσει την οικονομική βοήθεια κάτι που θα σημαίνει χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ. Η καθηγήτρια Οικονομίας του Τουρισμού, Σόνια Μουντς σημειώνει κατά τη δημοσίευμα «αν εισαχθεί ένα νέο νόμισμα, αυτό θα γίνει ομαλά μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, οπότε και οι τράπεζες είναι κλειστές». Τονίζει δε ότι οι τουρίστες θα πρέπει να έχουν μαζί τους περισσότερα χρήματα. Σημειώνει, ωστόσο, ότι οι πληρωμές με πιστωτικές κάρτες δεν θα επηρεαστούν.
 
Το Focus  γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί τους τουρίστες να ενημερώνονται τακτικά για την κατάσταση που επικρατεί. Σημειώνει πάντως ότι οι μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία το ενδεχόμενο επιστροφής στην δραχμή.
 
«Το αν θα επέλθει μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αυτό αποτελεί προς το παρόν μία καθαρή σπέκουλα» επισημαίνει το άρθρο τονίζοντας ότι ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας κι οι πιστωτές δεν έχουν λόγο να βλάψουν τη χώρα με τέτοιο τρόπο.