Nέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ήδη, από το β΄ τρίμηνο του έτους προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο. Την ίδια ώρα,  για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ η κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει σε πώληση λιγνιτικών μονάδων και σταθμών υδροηλεκτρικής παραγωγής. Στο κεφάλαιο που αφορά στον τομέα της ενέργειας, προβλέπεται ότι στο δεύτερο τρίμηνο του έτους η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει τα μέτρα εκείνα, ώστε οι τιμές λιανικής στο ηλεκτρικό ρεύμα να περιλαμβάνουν το κόστος χονδρικής.

Ads

 
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «υιοθετούνται περαιτέρω μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ενεργειακή συνιστώσα των επίσημων τιμολογίων για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις αντανακλά, το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2013, τις τιμές χονδρικής αγοράς, με εξαίρεση τους ευπαθείς καταναλωτές (2ο τρίμηνο 2012)».
 
Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτών των μέτρων είναι μέχρι τον Ιούνιο. Σκοπός είναι η πλήρης απελευθέρωση των τιμολογίων τον Ιούνιο του 2013. Αυτό πρακτικά μπορεί να σημαίνει ότι μέχρι τον προσεχή Ιούλιο, θα επιβληθεί νέα αύξηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, ούτως ώστε, ως τον Ιούνιου του 2013 να αντανακλούν τις τιμές χονδρικής αγοράς. Οι τιμές για οικιακούς καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις θα διαμορφώνονται ελεύθερα στην αγορά.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόσφατος μηχανισμός που είχε εισηγηθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) προέβλεπε την ανά εξάμηνο αναπροσαρμογή των τιμολογίων ρεύματος.
 
Πολύ πρόσφατα, πάντως, ο υπουργός Περιβάλλοντος δήλωνε ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ  φέτος», σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα περί ενδεχόμενης νέας αναπροσαρμογής των τιμών, ενώ, την ίδια ώρα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο και νέας αύξησης στα τιμολόγια, από τον ερχόμενο Ιούλιο.
 
Στο Μνημόνιο μπαίνουν και χρονοδιαγράμματα σχετικά με την πρόσβαση των ιδιωτών στη λιγνιτική παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και στην υδροηλεκτρική, διαδικασίες που συνδέονται με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.
 
Όπως αναφέρεται, η κυβέρνηση μέσα στο δεύτερο τρίμηνο θα πρέπει να αρχίσει την εφαρμογή των μέτρων που διασφαλίζουν την πρόσβαση των ιδιωτών στον λιγνίτη. Στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ επιτρέπεται επίσης και η πώληση παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων των υδροηλεκτρικών σταθμών όπως και των λιγνιτικών μονάδων.