Nέες απειλές κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, αλλά και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σημειώνοντας ότι «θέλουμε τα πλούτη του Αιγαίου να μοιράζονται δίκαια».

Ads

«Τα προβλήματα λύνονται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου» ήταν η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τσαβούσογλου

«Η μεταφορά αμερικανικών τεθωρακισμένων οχημάτων στα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά της Λέσβου και της Σάμου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Οι αντιδράσεις μας απέναντι στις ελληνικές προκλήσεις θα είναι συνεχείς. Θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα όσο η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί τα νησιά», είπε ο Τσαβούσογλου.

Ads

Επιμένοντας στην εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που απείλησε πλέον και τις ΗΠΑ, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία «θα κάνει τα απαραίτητα βήματα».

Ακάρ

Σε νέες δηλώσεις του, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας έκανε εκ νέου λόγο για «προκλητικές» ενέργειες και ρητορική της Αθήνας «ειδικά από ορισμένους πολιτικούς», υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα «είναι ένας κακός γείτονας».

Ανέφερε πάντως ότι «έχουμε εκφράσει σε κάθε ευκαιρία ότι είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε μαζί τους για το θέμα αυτό και συνεχίζουμε να το κάνουμε», τονίζοντας ωστόσο ότι «μην το εκλαμβάνετε αυτό ως αδυναμία. Είμαστε αποφασισμένοι και δόξα τω Θεώ, ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τους νόμους τόσο ημών όσο και των Κυπρίων αδελφών μας. Ας μην έχει κανείς καμία αμφιβολία γι’ αυτό».

Οι νέες δηλώσεις Ακάρ:

«Ξέρετε ότι έχουμε κάποια προβλήματα με την Ελλάδα. Δυστυχώς, οι προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας, η ρητορική, ειδικά από ορισμένους πολιτικούς… Επιδεικνύουν μια εξαιρετικά επιθετική στάση απέναντι στην Τουρκία λόγω των δικών τους εσωτερικών πολιτικών υπολογισμών.

Ωστόσο, εμείς είμαστε πολύ ψύχραιμοι, πολύ υπομονετικοί, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, ό,τι μπορεί να γίνει, το κάνουμε υπομονετικά. Πάντα λέγαμε και συνεχίζουμε να λέμε ότι είμαστε υπέρ της επίλυσης αυτών των προβλημάτων μέσω διαπραγματεύσεων, ειρηνικών τρόπων και μεθόδων.

Δυστυχώς, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ένας κακός γείτονας. Ορισμένοι άνθρωποι, ειδικά αυτοί οι πολιτικοί, έκαναν και κάνουν πάντα αυτά τα πράγματα για να θολώσουν τα νερά εδώ, να αναστατώσουν τα πράγματα. Αλλά αυτό που είναι ευχάριστο είναι ότι οι Έλληνες με κοινή λογική, κάποιοι πολιτικοί, κάποιοι ακαδημαϊκοί, κάποιοι απόστρατοι στρατηγοί έχουν αρχίσει να βλέπουν αυτές τις πραγματικότητες. Ελπίζουμε ότι οι Έλληνες πολιτικοί θα εγκαταλείψουν αυτές τις προσπάθειες που βλάπτουν τον ελληνικό λαό το συντομότερο δυνατό και ότι τα προβλήματα θα λυθούν ειρηνικά με διαπραγματεύσεις και ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους.

Θέλουμε το Αιγαίο Πέλαγος να είναι μια θάλασσα φιλίας. Θέλουμε τα πλούτη του Αιγαίου να μοιράζονται δίκαια. Θέλουμε τα προβλήματα να λυθούν με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους, μέσω διαπραγματεύσεων. Και έχουμε εκφράσει σε κάθε ευκαιρία ότι είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε μαζί τους για το θέμα αυτό και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Ας έρθουν στην Τουρκία ή ας μας καλέσουν να πάμε στην Ελλάδα. Ας συναντηθούμε, ας μιλήσουμε και ας λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Γιατί ο ελληνικός λαός υποφέρει κυρίως από τις πράξεις αυτών των Ελλήνων πολιτικών, αγαπητοί φίλοι.

Θέλουμε όλοι εδώ να γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Δεν αποτελεί κίνδυνο για κανέναν. Η Τουρκία είναι ένας εξαιρετικά ισχυρός, αξιόπιστος και αποτελεσματικός σύμμαχος. Θέλουμε όλοι να το καταλάβουν αυτό. Μετά από όλες αυτές τις εκκλήσεις και τις προτάσεις για επίλυση του προβλήματος με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους, λέμε: “Μην το εκλαμβάνετε αυτό ως αδυναμία. Είμαστε αποφασισμένοι και δόξα τω Θεώ, ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τους νόμους τόσο ημών όσο και των Κυπρίων αδελφών μας. Ας μην έχει κανείς καμία αμφιβολία γι’ αυτό”».

Απάντηση Αθήνας

Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της παρουσίας του στην τελετή ονοματοδοσίας της πυραυλακάτου «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «τα προβλήματα λύνονται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου» και σημείωσε: «Είναι πολλά τα μηνύματα τα οποία στέλνει σήμερα το νέο απόκτημα του Πολεμικού μας Ναυτικού. Η ταχύτητα και ο εξοπλισμός του δηλώνουν πως τα νερά μας θα παραμείνουν απόρθητα».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας διαμήνυσε πως «η Ελλάδα αντιμετωπίζει καθημερινές απειλές που προέρχονται από τη γείτονά μας, την Τουρκία», υπογραμμίζοντας πάντα τον «σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, καθώς και στην αρχή της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών».