Μια αναφορά με πολύ ειδικό ενδιαφέρον έκανε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας στην σημερινή ενημέρωση για την πανδημία του κοροναϊού. Ο λόγος για τα τεστ αντισωμάτων για τα οποία ο λοιμωξιολόγος τόνισε ότι δεν συστήνεται η χρήση τους για διάγνωση του κοροναϊού. Κι όμως αυτά ακριβώς τα τεστ η κυβέρνηση χαρακτήριζε «κλειδί» για την επανεκκίνηση του τουρισμού. 

Ads

Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας

«Στην οξεία φάση της νόσου τα τεστ αντισωμάτων δίνουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα. Ας πω ένα παράδειγμα, είμαι ένας πολίτης σε μια επιδημία, μου ανακοινώθηκε πως είμαι θετικός σήμερα με μοριακό έλεγχο από τον ΕΟΔΥ – εγώ δεν το πιστεύω – έχω μια άρνηση και πάω να κάνω τεστ αντισωμάτων επειδή άκουσα πως υπάρχει αυτό το ταχύ τεστ που σε λίγα λεπτά σου λέει αν έχεις περάσει τον ιό. Πάω κάνω το τεστ και μου λένε πως είμαι αρνητικός – αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχω τον ιό. Το τεστ μπορεί να κάνει 20 ημέρες να γίνει θετικό και υπάρχει η πιθανότητα αυτήν την στιγμή να είμαι αρνητικός με ένα τεστ αντισωμάτων ανάλογα με το ποια ημέρα της νόσου βρίσκομαι, ανάλογα με την ποιότητα του τεστ. Άρα δεν το πιστεύω αυτό το αρνητικό τεστ που μου δίνει μια ψεύτικη ασφάλεια, που με καθοδηγεί λάθος – πως δεν έχω κάτι», επεσήμανε ο καθηγητής. 

Τι έλεγε η κυβέρνηση

Τα τελευταία 24ωρα, τα σχέδια της κυβέρνησης για τον τουρισμό βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Ανάμεσα στα άλλα μέτρα ως «κλειδί» για την επανεκκίνηση του τουρισμού από το εξωτερικό παρουσιάστηκαν ακριβώς τα γρήγορα τεστ αντισωμάτων, αφού, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς θα χρησιμοποιηθούν για να δίνουν στους ξένους επισκέπτες «υγειονομικό διαβατήριο» για να επισκεφτούν τη χώρα. 

Ads

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό από την χθεσινή συνάντηση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια με τον αμερικανό πρέσβη Τζέφρι  Πάιατ, το υπουργείο έχει ήδη αγοράσει 200.000 τεστ αντισωμάτων από την αμερικανική εταιρεία Abbott. Μάλιστα, ο Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε σχετικά ότι «θα είμαστε μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα πολύ υψηλής ευαισθησίας τεστ» (…) «ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους επιστήμονές μας, να χρησιμοποιήσουν διαγνωστικά και επιδημιολογικά αυτά τα εργαλεία».