Μια διαφορετική συναυλία δόθηκε το Σάββατο στην Ειδομένη. Μια νεαρή προσφυγοπούλα «ταξίδεψε» με τις νότες της τους συμπατριώτες της που περιμένουν μέσα στις λάσπες να περάσουν τα σύνορα, παίζοντας στο πιάνο που έφερε για εκείνη στον καταυλισμός ο διάσημος Κινέζος καλλιτέχνης και ακτιβιστής ‘Αι Γουέι Γουέι.

Ads

Η Νουρ αλ Χιζάμ είναι 24 χρονών και εδώ και λίγες μέρες βρίσκεται εγκλωβισμένη στην Ειδομένη περιμένοντας, μαζί με χιλιάδες συμπατριώτες της, το πράσινο φως για να περάσει από την άλλη πλευρά του φράκτη. Το όνειρο της είναι να πάει στη Γερμανία, όπου βρίσκεται ήδη ο σύζυγος της.

image

Ο ‘Αι Γουέι Γουέι που μετά τη Λέσβο έχει μεταβεί στα σύνορα με την ΠΓΔΜ έφερε ένα εντυπωσιακό λευκό πιάνο για την 24χρονη νέα φίλη του, το οποίο στήθηκε στη μέση ενός χωραφιού, που έχει μετατραπεί σε βούρκο από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Λίγες πλαστικές καρέκλες περίμεναν τους θεατές. Εκείνη μέσα στη βροχή έκανε αυτό που αγαπούσε να κάνει πριν ο πόλεμος την διώξει από την πατρίδα της, κάτω από ένα κομμάτι νάιλον, που ο Κινέζος καλλιτέχνης κρατούσε. Όπως ο ίδιος είπε επρόκειτο για μια διαφορετική «έκφραση ζωής» – και όχι παράσταση ή συναυλία.

Ads

image

«Ελπίζω ότι θα επικρατήσει τελικά ειρήνη στη Συρία και ότι οι άνθρωποι θα μπορέσουν να περάσουν τα σύνορα και να να ζήσουν ελεύθεροι. Και πως οι άνθρωποι εδώ, που υποφέρουν όπως εγώ, δεν θα συνεχίσουν να υποφέρουν», δήλωσε η νεαρή πιανίστρια στους δημοσιογράφους που βρέθηκαν στο σημείο.

image

Στη γέφυρα που οδηγεί από την εθνική οδό προς την Ειδομένη, οι άνθρωποι που περπατούν φορτωμένοι με πράγματα είναι συνήθως πρόσφυγες. Το πρωί του Σαββάτου, στα «βήματα. των προσφύγων περπάτησε ο Άι Γουέι Γουέι, ο οποίος βρίσκεται τις τελευταίες τρεις ημέρες στο μικρό αυτό ακριτικό χωριό, γυρίζοντας ένα ντοκιμαντέρ για την προσφυγική κρίση.

image

«Η Ειδομένη δεν έχει τύχει της προσοχής και της βοήθειας που χρειάζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και είναι πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να το χειριστεί όλο αυτό μόνη της», είεπ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κινέζος εικαστικός.

image

«Βρισκόμαστε εδώ σε μια κατάσταση, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν πάψει να υπάρχουν», λέει και εξηγεί πως «ζούμε μία ιστορική στιγμή, κι εμείς είμαστε εδώ για να αποτυπώσουμε όλο αυτό τον ανθρώπινο αγώνα και να τον προβάλλουμε σε όλο τον κόσμο», σημείωσε.