«Δύσκολα μπορεί να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για τις διαπραγματεύσεις του τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα» αναφέρει το περιοδικό Focus, επικαλούμενο εσωτερική αξιολόγηση της γερμανικής κυβέρνησης.

Ads

«Αναλυτές ασκούν κριτική ότι το χρονοδιάγραμμα που ακολουθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πολύ πιεστικό» υποστηρίζει το δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις, κατά το χρονοδιάγραμμα, θα έπρεπε να ολοκληρωθούν ως τις 10 Αυγούστου και στις 11 Αυγούστου οι υπουργοί Οικονομικών θα έδιναν την συγκατάθεσή τους, πριν η συμφωνία επικυρωθεί από τα κοινοβούλια κάποιων κρατών – μελών της Ευρωζώνης και ψηφιστεί από την Βουλή των Ελλήνων.

«Αυτή η καθυστέρηση μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα πληρωμών, καθώς η ελληνική κυβέρνηση πρέπει, το αργότερο στις 20 Αυγούστου, να καταβάλει 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ στην ΕΚΤ» τονίζει ο συντάκτης και προσθέτει ότι «για αυτό, σε κύκλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναζητούνται ήδη νέες δυνατότητες ώστε να εξευρεθούν στο μεσοδιάστημα χρήματα από άλλη πηγή».

Ads

Γίνεται δε λόγος για μια νέα χρηματοδοτική ένεση από τον EFSM. «Αυτό, ωστόσο, είναι δύσκολο, διότι τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωση, εκτός Ευρωζώνης, θα ζητήσουν εκ νέου απαλλαγή από τις εγγυήσεις» καταλήγει το περιοδικό.