Δώδεκα σοροί -έξι παιδιά, δύο γυναίκες και τέσσερις άνδρες- έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από τη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του Φαρμακονησίου, μετά τη βύθιση ξύλινου σκάφους με καμπίνα, στην οποία, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, επέβαιναν περίπου 50 μετανάστες.

Συγκεκριμένα, σκάφος της Frontex μετά από τηλεφώνημα στον ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης, εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή δεκάδες άτομα στη θάλασσα.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα ένα ναυαγοσωστικό και ένα πλωτό σκάφος του Λιμενικού, στελέχη των οποίων κατάφεραν να περισυλλέξουν σώα 26 άτομα.

Αγνοούνται τουλάχιστον 13 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μεταναστών, στο σκάφος που βυθίστηκε από αδιευκρίνιστη αιτία και ενώ στην περιοχή ήταν καλές καιρικές συνθήκες, επέβαιναν περίπου 50 άτομα.

Στις έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συμμετέχει ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα και κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού.
Δύο παιδιά μεταφέρθηκαν ήδη με Σούπερ Πούμα στο νοσοκομείο της Λέρου, για τις πρώτες βοήθειες.

Στο νοσοκομείο της Λέρου μεταφέρθηκαν και οι σοροί των προσφύγων για ταυτοποίηση, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Σύριοι. 

Η μεγάλη επιχείρηση, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 2:00 τα ξημερώματα και στην οποία συμμετέχουν και ψαράδες της περιοχής, είναι ακόμη σε εξέλιξη.