Με νέα βροχή τελεσιγράφων και με την απειλή του Grexit ανά χείρας απάντησε το Βερολίνο στις προγραμματικές δηλώσεις Τσίπρα και στην άρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού να υποβάλει αίτημα παράτασης του Μνημονίου.

Ads

Πρώτος όλων έστειλε το νέο μήνυμα προς την Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επαναλαμβάνοντας ότι για να πάρει η Ελλάδα την λεγόμενη συμφωνία-γέφυρα πρέπει να βρίσκεται «στο πρόγραμμα».
Με εμφανώς ειρωνικούς τόνους, δε, ο κ. Σόιμπλε επεσήμανε:  «Δεν μπορώ να ξέρω πώς θα αντιδράσουν οι χρηματαγορές – ίσως εκείνος (ο Αλέξης Τσίπρας) ξέρει καλύτερα… Δεν πιέσαμε κανέναν να μπει σε πρόγραμμα. Είμαι έτοιμος για οποιαδήποτε βοήθεια, αλλά αν η βοήθειά μου δεν είναι επιθυμητή, τότε εντάξει»…

Ένα βήμα παραπάνω προχώρησε ο γνωστός «σκληρός» των Χριστιανοδημοκρατών, ο αντιπρόεδρος του CDU της Μέρκελ, Μίκαελ Φουκς, επαναφέροντας σε πρώτο πλάνο την απειλή του Grexit.

Ο κ. Φουκς διαμήνυσε ότι η Γερμανία είναι προετοιμασμένη για μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, δηλώνοντας στο Bloomberg: «Δεν υπάρχει διέξοδος για την Ελλάδα» σε ό,τι αφορά τις δανειακές της υποχρεώσεις. «Είμαστε», πρόσθεσε, «προετοιμασμένοι εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ».

Ads

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μαριάνε Κότε, είχε δηλώσει ότι «η γερμανική θέση για την Ελλάδα δεν έχει αλλάξει».

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία – γέφυρα παρέπεμψε στο Eurogroup και επανέλαβε ότι το Βερολίνο περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει λεπτομέρειες για τα σχέδιά της.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γερμανός υπουργός  Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος απηύθυνε σύσταση προς την ελληνική κυβέρνηση να μιλήσει με όλους, συμπεριλαμβανομένης της τρόικας.