Νέα ταφικά μνημεία και σημαντικά ευρήματα ήρθαν στο φως στο μυκηναϊκό νεκροταφείο Αηδονιών στη Νεμέα. 

Ads

Η δεύτερη περίοδος συστηματικής ανασκαφικής έρευνας ολοκληρώθηκε στις 29 Ιουλίου. Η έρευνα αποκάλυψε το στόμιο και το δρόμο ενός μνημείου στο μεσαίο νεκροταφείο, όπως επίσης έφερε στο φως δύο νέους θαλαμοειδείς τάφους. 

Μάλιστα, ο ένας τάφος βρέθηκε κάτω από παχύτατες επιχώσεις με κατάλοιπα της αρχαϊκής περιόδου, των ύστερων ρωμαϊκών και των μεσοβυζαντινών χρόνων. 

image

Ads

image

Πρόκειται για ένα σημαντικότατο μνημείο, που μαρτυρεί την ιστορική αλληλουχία των εποχών στον αρχαιολογικό χώρο των Αηδονιών και η συστηματική ανασκαφή του έρχεται, με αυτόν τον τρόπο, να αποκαταστήσει σημαντικά κενά στην ιστορική έρευνα που έχουν χαθεί οριστικά με τη χρόνια λαθρανασκαφική δραστηριότητα που έπληξε επί χρόνια άλλα μνημεία των Αηδονιών.

Το μυκηναϊκό νεκροταφείο των Αηδονιών είχε ανακαλυφθεί και λεηλατηθεί από αρχαιοκάπηλους στις δεκαετίες του 1970 και 1980 και κτερίσματα των ταφών κατέληξαν στα δίκτυα του διεθνούς παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων. 

Το 1993 επαναπατρίσθηκε ο Θησαυρός των Αηδονιών, ενός μοναδικού αρχαιολογικού συνόλου, που εκτίθεται σήμερα μαζί με τα ανασκαφικά ευρήματα του νεκροταφείου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νεμέας.