Στις 02.15 μετά τα μεσάνυχτα, ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε σε κορυφαίο επίπεδο στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Κριστίν Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι, Γέρουν Ντάισελμπλουμ και άλλους αξιωματούχους της ευρωζώνης. Δεν έγιναν δηλώσεις. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αύριο σε όλα τα επίπεδα. 

Ads

Στις 07.00 το πρωί θα πιάσουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια ενώ στις 10.00 ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντήσει εκ νέου τους Γιούνκερ (Κομισιόν), Λαγκάρντ (ΔΝΤ) και Ντράγκι (ΕΚΤ).  Στη συνάντηση θα συμμετέχει ο επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ. 

Λίγο μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά θα προσέλθει και αύριο στις διαπραγματεύσεις αμετακίνητη στις θέσεις της. Πιο συγκεκριμένα διεμήνυαν ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην δική της πρόταση που κατέθεσε τη Δευτέρα και δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. «Να πληρώσουν οι έχοντες» έλεγαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.   

Η σημερινή ημέρα στις Βρυξέλλες ήταν πάντως μακρά. Το Eurogroup διακόπηκε πολύ σύντομα προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών σε κορυφαίο επίπεδο. Το Eurogroup θα συνεχίσει τις εργασίες του αύριο στις 14.00. Γι’ αυτό οι συνομιλίες και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων αλλά και σε πολιτικό επίπεδο θα ξεκινήσουν νωρίς το πρωί. 

Ads

Πριν το σημερινό Eurogroup, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε και πάλι πενταμερή συνάντηση με τους επικεφαλής των ΔΝΤ, ΕΚΤ, Κομισιόν και Eurogroup. Οι διαβουλεύσεις δεν απέδωσαν καρπούς, λόγο της σκληρής στάσης του ΔΝΤ. 

Νωρίτερα οι θεσμοί – μετά από παρέμβαση του ταμείου – έδωσαν νέα αντιπρόταση με πολύ σκληρά μέτρα στην ελληνική κυβέρνηση τορπιλίζοντας τις διαπραγματεύσεις. 

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε αποδεκτή την πρόταση, σημειώνοντας ότι προσήλθε στις διαπραγματεύσεις με βάση το κείμενο της δικής της πρότασης, το οποίο οι θεσμοί είχαν αποδεχτεί ως βάση συζήτησης τη Δευτέρα.