Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ε.Τουλουπάκη, διαβίβασε στη Βουλή δύο επιστολές της Novartis στον τότε πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, ιδιόχειρο σημείωμα του πρώην πρωθυπουργού στον Κ. Φρουζή και CD με αρχεία από τους υπολογιστές υπαλλήλων της Novartis.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος φάκελος περιέχει:

  • δύο επιστολές της Novartis στον τότε πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, σχετικά με τη συνεργασία τους για την υλοποίηση του μνημονίου και της φαρμακευτικής δαπάνης.
  • ιδιόχειρο σημείωμα του Αντώνη Σαμαρά στον Κωνσταντίνο Φρουζή, το οποίο ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis έλαβε κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Το σημείωμα φέρει τα επίσημα διακριτικά του πρωθυπουργού και αναγράφει το όνομα και το τηλέφωνο του πρώην υπουργού και νυν τομεάρχη Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα. Το εν λόγω στοιχείο προσκόμισε στην Εισαγγελία η προστατευόμενη μάρτυρας, Αικατερίνη Κελέση.
  • CD με 165 αρχεία από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές υπαλλήλων της Novartis.

«Proposal for Adonis»

H «Αυγή» επικαλείται έγγραφο της Novartis, υπό τον τίτλο «Proposal for Adonis», με το οποίo η εταιρεία φέρεται να δίνει οδηγίες στην κυβέρνηση Σαμαρά για την φαρμακευτική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει. Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο CD με τα 165 αρχεία υπαλλήλων της Novartis, περιλαμβάνονται και εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας που αναφέρονται στην φαρμακευτική πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά, υπό τον τίτλο «Proposal Novartis for Adonis».

Ads

«Ενδεικτικό είναι το έγγραφο που συνέταξε από τις 26 Σεπτεμβρίου 2013 η υπάλληλος της Novartis Ι.Ρ. Σε αυτό το draft, σύμφωνα με πληροφορίες, δίνονται κατευθύνσεις υπό τον τίτλο “Κατάλογος προϊόντων σοβαρών παθήσεων του Ν. 3816 – Σεπτέμβριος 2013”. Εκεί διακρίνεται ρυθμιστική πρόταση, νομοθετική πρόταση και οικονομική πρόταση. Μεταξύ άλλων, ζητείται “απαραίτητα” να διατηρηθεί ο κατάλογος των προϊόντων σοβαρών παθήσεων’, σημειώνει η εφημερίδα και επικαλείται άλλο έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο η Novartis αναφέρεται σε «προϋποθέσεις για να διασφαλίσουμε την επάρκεια των προϊόντων της λίστας 3816 σε περίπτωση που θα διατίθενται μέσω του ιδιωτικού τομέα». Εκεί η εταιρεία προτείνει υπουργική απόφαση/νόμο που θα επιβάλει την διάθεση των προϊόντων μέσω ιδιωτικών φαρμακείων. Προτείνει επίσης «οι φαρμακευτικές εταιρείες να παίρνουν ενημερωμένα στοιχεία από την ΗΔΙΚΑ ανά ΤΚ με τον αριθμό των εκτελεσθέντων συνταγών» και «οι χονδρέμποροι να είναι μόνο πιθανοί διανομείς των σκευασμάτων και οι φαρμακευτικές να επιλέγουν με ποιους θα συνεργάζονται».

Όλα τα στοιχεία διαβιβάσθηκαν στο προεδρείο της Προανακριτικής Επιτροπής.

Διαβάστε επίσης
Απάντηση Σαμαρά για τα νέα στοιχεία στο σκάνδαλο Novartis

Στην επιτροπή ο Ε. Βενιζέλος

Στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης είναι προγραμματισμένη απόψε η αυτοπρόσωπη παρουσία του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, μετά από σειρά ενστάσεων και αιτημάτων, με δύο έγγραφά του προς την επιτροπή. Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, ο Ε. Βενιζέλος προσέρχεται και για τη παροχή εξηγήσεων ως εξεταζόμενο πρόσωπο.

Αίτημα για κλήση μαρτύρων από τη ΔΗΣΥ

Επίσης, το μέλος της ειδικής επιτροπής και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, με επιστολή του προτείνει να κληθούν ως μάρτυρες, ο Κωνσταντίνος Φρουζής, πρώην αντιπρόεδρος της Novartis, η κ. Suzanne Kohout, σημερινή πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Novartis, και οι μάρτυρες που αναφέρονται στη δικογραφία με κωδικό όνομα.