Τον «παπά των σκανδάλων», όπως τον αποκαλούν στο Γηροκομείο Αθηνών, «έκαψε» με την κατάθεσή της βασική μάρτυρας.

Ads

Μίλησε για το μεγάλο «πάρτι» που συνέβαινε κατά τη διάρκεια της διοικήσεως του «αμαρτωλού» αρχιμανδρίτη. Κατήγγειλε την τρύπα εκατομμύριων ευρώ που άφησε πίσω του ο Προκόπιος Μπούμπας κάνοντας αναφορά σε συγκεκριμένα στοιχεία. Δεν δίστασε μάλιστα να αναφέρει πως με το που μπήκε στο Γηροκομείο είδε ότι πλήρωναν μόνο τα δικά τους παιδιά. Την ίδια στιγμή βέβαια, που η πλειοψηφία των εργαζομένων ή δεν έπαιρνε τίποτα ή πληρωνόταν ελάχιστα.

Εκτός του Μπούμπα στο σκαμνί τους Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών κάθονται από τον Φεβρουάριο του 2019, δυο πρώην «βαρυσήμαντα» στελέχη του άλλοτε ευαγούς ιδρύματος. Ο λόγος για τους Διονυσόπουλο και Γρινιεζάκη, πρώην γραμματέα και σύμβουλο ταμία του ΔΣ της ΕΕΑ αντίστοιχα. Τις πλάτες και των τριών, βαραίνουν πολύ σοβαρά κακουργήματα.

«Πληρώνονται τα δικά μας τα παιδιά»

Η σημερινή ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με την κατάθεση της Πολυξένης Πραστάκου, πρώην συμβούλου Ταμία της Ε.Ε.Α. Πρόκειται για τη βασικότερη μάρτυρα της υπόθεσης καθώς μέσα από δικές της ενέργειες και επίσημες αναφορές στις εισαγγελικές και αστυνομικές Αρχές, ξεκίνησε να ξετυλίγεται το κουβάρι της πολυετούς κακοδιαχείρισης στο ίδρυμα.

Ads

Να θυμίσουμε πως πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο, που κατάφερε ο Μπούμπας (σ.σ πριν κηρυχθεί έκπτωτος), να διαγράψει από μέλος του Δ.Σ της ΕΕΑ όταν ακόμα ο ίδιος και ο «κύκλος» του ήλεγχαν το Γηροκομείο. Μάλιστα, όπως κατέθεσε και η ίδια ενώπιον της Έδρας, είχε «εκδιωχθεί» μετά από λίγους μήνες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της (εκλέχθηκε το 2012 ως σύμβουλος Ταμίας). Εναντίον της, όπως είπε στο δικαστήριο, έχουν κατατεθεί από τον «Μπούμπα και το στενό του περιβάλλον», περίπου 18 αγωγές και μηνύσεις.

«Μπαίνω στο Γηροκομείο και βλέπω ότι πληρώνονται τα δικά μας τα παιδιά», ανέφερε χαρακτηριστικά η μάρτυρας, εξηγώντας πως με τα «δικά μας παιδιά», εννοεί τον κύκλο και πάρα πολλούς συγγενείς του Μπούμπα.

«Μπαίνω σε έναν οργανισμό που είναι σε πλήρη διάλυση. Υπήρχε λογιστήριο. Το κρατούσε μια εξωτερική εταιρία, με 6μιση 7 χιλιάδες ευρώ. Έστελνε μια λογίστρια που ερχόταν το βράδυ, μία ή δυο φορές την εβδομάδα… Στο γηροκομείο υπήρχε πλήρης οικογενειοκρατία. Ήταν για μένα η εταιρεία Μπούμπας Α.Ε, με πρόεδρο και Διευθύνων σύμβουλο τον Μπούμπα… Είχε προσληφθεί ο αδερφός, η νύφη, η ανιψιά επ’ αδερφού, η ανιψιά επ’ αδερφής. Η ανιψιά της Τεχνικής υπηρεσίας Ακινήτων χωρίς να έχει γνώση. Σε μια υπηρεσία 1000 ακινήτων προΐστατο ένα κοριτσάκι με το πρόσχημα ότι ήταν άνθρωπος εμπιστοσύνης».

Συνέχισε η μάρτυρας: «Υπήρχε η ξαδέλφη του γιου του Διονυσόπουλου. Ήταν ο γιος του Διονυσόπουλου. Ήταν ο γαμπρός, ήταν η κόρη του Γρινιεζάκη. Ήταν οι δυο γιοι της κας Κεραμίδα. Μέλος του Δ.Σ η τελευταία από το 2006. Οι περισσότεροι εξ αυτών είχαν σκανδαλώδεις μισθούς που έφταναν μεικτά 7.5 χιλιάδες ευρώ…Η διοίκηση του 2012 είχε ζημιά της τάξης των 50 εκατ. ευρώ. Όταν ανέλαβε το 2004 (σ.σ ο Μπούμπας), ανήρχετο στις 300 χιλιάδες ευρώ. Το 2016, πρέπει να έχει πάει 70 με 80 εκατ. ευρώ. «Μπαίνω στο Γηροκομείο και βλέπω ότι πληρώνονται τα δικά μας τα παιδιά».

Όπως κατέθεσε η κα. Πραστάκου, «τα ληξιπρόθεσμα στα υπόλοια των μισθωτών (ενεργείς μισθώσεις) ήταν γύρω στα 2,5 εκατ. ευρώ όταν μπήκα εγώ μέσα. Πλήρωσα αν θυμάμαι καλά σε μισθοδοσία υπαλλήλων 100 χιλιάδες ευρώ… Πληρώθηκε η μισθοδοσία σε όλους ισομερώς σε όσους πρέπει, επίδομα αδείας. Στις 29 Ιουνίου του 2013».

«Μου φίλησε το χέρι υπάλληλος»

«Ήρθαν υπάλληλοι κλαίγοντας. Ήρθε υπάλληλος που γονάτισε μπροστά μου και μου φίλησε το χέρι. Τόσο πολύ ένιωσε ότι μειωθεί η προσωπικότητά του. Για το αυτονόητο δηλαδή (σ.σ να λάβει χρήματα για την εργασία του), μου φίλησε το χέρι λες και ήμουν κάτι.», τόνισε η μάρτυρας περιγράφοντας τα χρόνια που έμενε απλήρωτη η πλειοψηφία των εργαζομένων του Γηροκομείου ενώ πληρώνονταν τα «στελέχη» με τους «παχυλούς μισθούς».

Πρ.: Αυτό που είπατε για τη μισθοδοσία το κουβεντιάσατε;

Μαρτ.: Ναι. Ο Μπούμπας, είναι ένας ευγενέστατος άνθρωπος. Μειλίχιος….Όμως όλη αυτή η κακοδιαχείριση, δεν είναι απόρροια ενός μήνα, είναι απόρροια ετών. Δεν μπορείς να ρίχνεις φέσι σε έναν οργανισμό.

Πρ.: Οι πληρωμές ήταν από ακίνητα;

Μαρτ.: Ναι. Δεν είχε άλλους πόρους το Γηροκομείο…. Βγάλαμε φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα…. Ο Μπούμπας διοικούσε όλο το Γηροκομείο!… Η πρόσβασή μου στην υπηρεσία ακινήτων ήταν τόσο-όσο….

Συνεχίζει η μάρτυρας αναφερόμενη σχετικά για το πώς γινόταν η διαχείριση της ακίνητης περιουσίας της ΕΕΑ: «Τον Φεβρουάριο του 2013, έγινε ένα τρομερό συμβούλιο. Γίνεται πρόταση από Τζέκη (αντιπρόεδρο Δ.Σ) με συμφωνία Μπούμπα, να μισθωθεί ένα διαμέρισμα στην Οδό Πλουτάρχου στον κο Οικονομέα τον δημοσιογράφο, έναντι 400ευρώ το οποίο θα συμψηφιστεί με εργασίες 50 χιλιάδων ευρώ… Στο πρακτικό που το διάβασα, έλεγε αναβάλλεται το θέμα. Πηγαίνω το Σάββατο, με έναν εργολάβο και μου λέει «αυτό θέλει 20, 30 χιλιάδες ευρώ».

Εμφανίζεται ένα διαμέρισμα κενό. Στην Ναυάρχου Νικοδήμου. Μαθαίνω πάλι για διαμέρισμα στην Πλουτάρχου τρέχει μίσθωμα και έχει αποχωρήσει από το 2004. Μαθαίνω για άλλο διαμέρισμα…. Έγιναν κινήσεις και εισπράξαμε…. Είπα στον εαυτό μου τότε: «Εδώ είναι μαφία. Εδώ θα μας κλείσουν μέσα. Εδώ θα με κλείσουν εμένα μέσα. Δεν μπορώ να πω ότι δεν άκουσα».

Η τσάντα με τα… ασημικά!

«Τον Μάρτιο του 2013, τον υδραυλικό του Γηροκομείου, κ. Σταμούλη, τον σταματά η ομάδα ΔΙΑΣ στο Γαλάτσι και βρίσκουν ότι μετέφερε μια τσάντα με ασημικά, τα οποία τα ονόμασε ως κατσαρολικά. Αυτά ήταν σε σπίτι ιδιοκτησίας, κληρονομιάς του Γηροκομείου Αθηνών. Το μαθαίνω γιατί είμαι στο Γηροκομείο και πηγαίνω στο ΤΑ Κάτω Πατησίων, όπου κρατείτο ο Σταμούλης. Πάω εκεί και βρίσκω και τον Μπούμπα και τον αξιωματικό υπηρεσία. Ο Μπούμπας μου είπε ότι δεν έχει τίποτα στην τσάντα. Έγινε καβγάς εκείνη τη στιγμή. Την άνοιξα και είδα τα ασημικά. Φεύγει η τσάντα και πηγαίνει στο Γηροκομείο Αθηνών και είπαμε να καταμετρηθούν τα νομίσματα. Ήταν γύρω στα 30-35 νομίσματα, ποτέ δεν καταμετρήθηκαν, έμειναν εκεί. Άρχισε να λέει ο Μπούμπας ότι «του είχα δώσει την άδεια να πάει να καθαρίσει (σ.σ στον Σταμούλη), και ξαφνικά τα βρήκε μέσα». Εν τω μεταξύ ο Σταμούλης ήταν σε άδεια. Αφήνει την άδεια σου και παίρνεις νομίσματα;

Πρ.: Τελικά τι έγινε;

Μαρτ: Τα πράγματα επέστρεψαν στο Γηροκομείο.

Πρ.: Τι είπε ο Σταμούλης;

Μαρτ: Ότι πήρε εντολή από τον Μούμπα. Ο Μπούμπας είπε ναι του έδωσα εγώ.

Πρ: Στις κανονικές περιπτώσεις τι γινεται;

Μαρτ: Κανονικά μια επιτροπή να καταγράψει.

Πρ.: Για την έλλειψη επιτροπής για τη μη απογραφή; Τι έκανε;

Μαρτ: Ο Μπούμπας έχει ένα πολύ καλό επικοινωνιακό χάρισμα, εκφορά λόγου, χειρισμός γλώσσας.

Πρ: Πόσο καλή εκφορά του λόγου να έχεις;

Μαρτ: [….]Δεν μπορεί μόνο μια φωνάζει. Είπα τι είναι αυτά; Έξι μήνες ήμουν. Δεν μπορούσα να ψάξω όλα τα παλιά.

Ξεκίνησε τις αναφορές

Σύμφωνα με την κα Πραστάκου, στις 29 Μαρτίου του 2013 ξεκίνησε τις αναφορές, τα ερωτήματα. Τον Μάιο του 2013 «καταθέτω μια μικρή αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Την οποία και ανακοινώνω στο Δ.Σ. Αυτό που ακολούθησε ήταν μετά από λίγες μέρες, ο Λιούτας, σύμβουλος διοικήσεως, ήρθε και με κατήγγειλε ότι εξυπηρετώ άλλα συμφέροντα, έχω σκοπό να ρίξω τη χρηστή και αγαθή διοίκηση Μπούμπα. Και έρχονται emails της ΕΕΑ, που τυχαία ήταν η κόρη του Διονυσόπουλου, συγγενείς από την πλευρά Μπούμπα…. καταθέτουν ότι πρέπει να φύγω.

Πρ.: Για ποιο λόγο;

Μαρτ: Επειδή αυτό υποτίθεται γι΄αυτό που έκανα είχα κίνητρο…. Στις 14 Ιουλίου έγινε γενική συνέλευση, είχε γύρω στα 850 μέλη (μέσα και οι νεκροί). Έρχονται γύρω στα 110 άτομα και νιώθω σαν το πρόβατο στη σφαγή. Και βγαίνει ένα φοβερό αποτέλεσμα με τη συντριπτική πλειοψηφία να με διαγράψει… Είχα καταθέσει πριν, διάφορες αναφορές στον Γενικό επιθεωρητή τότε, κ. Ρακιντζή, που αμέσως διέταξε ελέγχους στα κληροδοτήματα. Είχαν αρχίσει και έτριζαν καρέκλες….Πήγα στην κα Ράικου και κατέθεσα την αναφορά μου. Είχε και άλλες. Είχε ασχοληθεί και άλλες φορές. Είδε ότι εγώ είχα νούμερα. Η αναφορά μου πήρε μεγάλη δημοσιότητα, μου έδωσε στήριξη να μη φοβάμαι πια γιατί δεν ξέρει κανείς τι θα γίνει. Έδωσε θάρρος συγχρόνως σε πολλούς ανθρώπους να καταθέσουν εναντίον του Μπούμπα…

Η εισαγγελία Διαφθοράς έστειλε την οικονομική αστυνομία. Μπήκε στο Γηροκομείο 6 Δεκέμβριου του 2013. Οπότε πλέον δεν είναι πράγματα που λέω εγώ, αλλά πήραν όλα τα back up. Στοιχειοθετήθηκαν. Τα λέει σε πόρισμα που είναι μέσα… Μετά το 2013 που έφυγα, βοηθούσα τις ανακριτικές και εισαγγελικές Αρχές.

Ποινική δίωξη σε Μπούμπα και ο λογαριασμός μισού εκατ. ευρώ

Εν συνεχεία, η μάρτυρας αναφέρθηκε στην ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του Μπούμπα ενώ μίλησε και για τον περιβόητο λογαριασμό του κατηγορούμενο αρχιμανδρίτη με το μισό εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια της κατάθεσής της, η κα Πραστάκου τόνισε πως μετά την «καθαίρεση Μπούμπα» και την προσωρινή διοίκηση που όρισε ο Δήμος, εργάστηκε προς τη εξυγίανση του ευαγούς ιδρύματος μαζί με άλλα άτομα ενώ πιο μετά έκανε λόγο στα άτομα τα οποία την βοήθησαν κατά την πρώτη της θητεία στο Δ.Σ ως συμβούλου Ταμίας, να βρει στοιχεία και να προσπαθήσει να φέρει σε τάξη τα οικονομικά της ΕΕΑ.

Το «πάρτι» με τα τροφεία

Πρ.: Πείτε μας για τα τροφεία.

Μαρτ: Έχουμε ένα «πάρτι». Το θέμα των ηλικιωμένων έχει 3 κατηγορίες. Η πρώτη είναι το ποιος μπαίνει στο γηροκομείο (πληρώνω ή δεν πληρώνω). Το δεν πληρώνω μέσα απο ποιες διαδικασίες δεν πληρώνουν. Δεν βρήκα χαρτιά σε κάποιους φακέλους που δεν πλήρωναν.

Πρ.: Υπήρχαν άτομα που δεν πλήρωναν;

Μαρτ.: Ναι….

Πρ: Πως αποφασιζόταν τα τροφεία; Προσκόμιζαν κάποια έγγραφα;

Μαρτ: Δεν βρήκα έγγραφα πουθενά.

Πρ: Όταν ηταν κάποιος πόρος;

Μαρτ: Έπρεπε να προσκομίσει έγγραφα απορίας.

Ερωτηθείς η μάρτυρας από την πρόεδρο εάν δίνοντα χρηματικά βοηθήματα και σε ποιους απάντησε:

Μαρτ.: Όλα αυτά έχουν δοθεί χωρίς ένα παραστατικό να βρίσκεται στο λογιστήριο….

Πρ.: Γνωρίζατε πρόσωπα; Επρεπε να υπάρχουν έγγραφα;

Μαρτ: Υπήρχε μαζική απόφαση του Δ.Σ. Στο τέλος του μήνα ερχόταν και ενέκρινε τις δαπάνες…., μέσα σε αυτές τις δαπάνες κατά εποχή, όσα πρακτικά βρήκα εγώ, δεν υπήρχαν τα ονόματα, αλλά το σύνολο των βοηθημάτων.

Πρ: Με κάποια έγγραφα; Έλεγε συνολικό ποσό;

Μαρτ: Είναι για όλους συνολικά.

Πρ.: Επαναλαμβάνονται τα ιδια ονόματα;

Μαρτ: Ναι. Σε όχα τουλάχιστον εγώ είδα.

Το δικαστήριο σε αυτό το σημείο διέκοψε. Η δίκη θα συνεχιστεί τον Απρίλιο.

Πηγή: Documento