Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ξαναχτυπά και με νέα του παρέμβαση στηρίζει και πάλι την Ελλάδα, σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε μετά την αρνητική παρέμβαση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την έκτακτη παροχή στους συνταξιούχους από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ads

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί σε αιώνια λιτότητα», σημειώνει σε άρθρο του στους Financial Times ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, μετά από αίτημα του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, αποφάσισε, καθώς δεν υπήρχε ομοφωνία στο διοικητικό συμβούλιο, να «παγώσει» προσωρινά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, ώστε να αξιολογηθεί αν η έκτακτη ενίσχυση είναι εντός του πλαισίου της συμφωνίας Ελλάδας – δανειστών.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος χαρακτηρίζει άδικο το blame game κατά της Ελλάδας και απορρίπτει τα επιχειρήματα που εξέφρασε το ΔΝΤ αναφορικά με συντάξεις και αφορολόγητο.

Ads

«Η αξιολόγηση του πρώτου προγράμματος ολοκληρώθηκε επιτυχώς και το Eurogroup την περασμένη εβδομάδα συμφώνησε σε βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ συνεργάζονται με την Ελλάδα για να καταλήξουν σε συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και τα δημοσιονομικά μέτρα που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να επιτευχθεί σύντομα -αν όλοι οι εταίροι συμμετέχουν εποικοδομητικά», τονίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος.

«Είναι ζωτικής σημασίας η συμφωνία για βιώσιμους δημοσιονομικούς στόχους να επιτευχθεί γρήγορα» για το διάστημα μετά το 2018 τονίζει ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί σε δήλωσή του στο γαλλικό πρακτορείο χθες, ανέφερε ότι η έκτακτη ενίσχυση που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι σε αντίθεση με τη συμφωνία του Eurogroup και παρατήρησε ότι δεν ήθελε να «αντιτάξει την αναγκαία ελάφρυνση του χρέους και την κοινωνική συνοχή που ο ελληνικός λαός περιμένει».

«Για μένα οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα», ξεκαθάρισε.