Το μήνυμα ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος είναι προς το συμφέρον τόσο των δανειστών όσο και της Ελλάδας, έστειλε το Eurogroup, που συνεδρίασε για να ζητήσει για άλλη μια φορά νέα σκληρά μέτρα πέραν του 2018.

Ads

Με μπροστάρη τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το ΔΝΤ να σιγοντάρει, η Ελλάδα φαίνεται να χάνει και τον μέχρι τώρα «σύμμαχο» της, την Κομισιόν, η οποία προσχωρεί στο στρατόπεδο των μέτρων της μεταμνημονιακής εποχής.

Δείχνοντας τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε πως η πλειοψηφία των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο από την πλευρά του ζητά εγγυήσεις (=μέτρα) για τη βιωσιμότητα του χρέους. «Τα τελευταία μέτρα είναι και τα πιο δύσκολα», είπε χαρακτηριστικά, ο Γερούν Ντάισελμλουμ, προικονομώντας το τι μέλλει γενέσθαι.

Διαβάστε αναλυτικά τι ζητά τo Eurogroup από την Ελλάδα:
Το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup για την Ελλάδα

Ads

Το μέτωπο Σόιμπλε – ΔΝΤ, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, ζητά την υιοθέτηση του «σκληρού και αντεστραμμένου κόφτη» – δηλαδή, τη νομοθέτηση από τώρα των μέτρων που ζητά το Ταμείο αλλά με «διαλυτική αίρεση», δηλαδή με δυνατότητα ακύρωσής τους στην περίπτωση που δεν χρειαστούν καθώς θα έχουν επιτευχθεί οι στόχοι για τα πλεονάσματα.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση κατέβηκε σήμερα στην αρένα του Eurogroup με μια συμβιβαστική πρόταση προκειμένου να χεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Ελλάδας, ΕΕ, ΔΝΤ και… Σόιμπλε.

Οι προτάσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου ήταν οι εξής:

1. Καθορισμός των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, με τρόπο που να διασφαλίζει και τη βιωσιμότητα του χρέους. Προβλέπει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τρία χρόνια ή 3% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια και σταδιακή μείωσή του τα επόμενα χρόνια.

2. Πρόταση για τον «κόφτη» για μετά το 2018. Ο νέος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης που προτείνει η κυβέρνηση περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων και θα τεθεί σε εφαρμογή εάν υπάρχουν αποκλίσεις από το στόχο του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ουσιαστικά, με βάση την ελληνική πρόταση, ο νέος κόφτης εάν χρειαστεί, θα τεθεί σε λειτουργία μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020, αφού προηγουμένως θα έχει βεβαιώσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019 η Eurostat.

Ωστόσο, το τι θα γινόταν στη συνεδρίαση του Eurogroup είχε ήδη διαφανεί νωρίτερα από διαρροές εκ της Ουάσινγκτον, σύμφωνα με τις οποίες το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να κριθεί βιώσιμο ακόμη και αν υιοθετηθεί το σκληρό δημοσιονομικό πλαίσιο Σόιμπλε – δηλαδή, η διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% για περίοδο δέκα ετών. Αυτό φέρεται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές να προβλέπει η έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους που αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου στις 6 Φεβρουαρίου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ότι το ΔΝΤ είναι απαραίτητος εταίρος. «Το ΔΝΤ είναι ένας εταίρος του προγράμματος, ο οποίος είναι απαραίτητος» επεσήμανε χαρακτηριστικά, τασσόμενος υπέρ της παραμονής του Ταμείου. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι «πρέπει να δούμε τι θα γίνει μετά το τέλος του προγράμματος» αλλά και να «εξετάσουμε τις εγγυήσεις που ζητούν ορισμένα κράτη – μέλη».

Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της έχει διαμηνύσει ότι δεν προτίθεται να θεσμοθετήσει επιπλέον μέτρα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός διαμήνυσε, με τη χθεσινή του συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών, ότι η νομοθέτηση μέτρων υπό αίρεση αντίκειται, πλην των άλλων, και στο ελληνικό Σύνταγμα.

«Το αίτημα νομοθέτησης επιπλέον μέτρων και, μάλιστα, υπό αίρεση, δεν είναι μόνο ξένο προς το ελληνικό Σύνταγμα», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας: «Είναι ξένο και προς τους κανόνες της δημοκρατίας, είναι ξένο προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σε μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή δημοκρατία, αυτό δεν επιτρέπεται ούτε καν να το ζητάει κανείς. Και αυτό δεν είναι θέμα μιας κυβέρνησης, είναι θέμα αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού ενός λαού και μιας χώρας». 

Εξίσου κατηγορηματικός ήταν αργότερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ τόνισε: «Η διαπραγμάτευση δεν γίνεται με διαρροές… Να μην παίζουμε με τις λέξεις… Δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσει αυτή η κυβέρνηση ένα ευρώ μέτρα… Από την παρούσα κυβέρνηση δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές οι παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ».

Παρά το νέο αδιέξοδο, οι εκπρόσωποι των δανειστών, στη συνέντυξη Τύπου που ακολούθησε της συνεδρίασης εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τη μέχρι τώρα εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να δηλώνει ότι «η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης και δημοσιονομικής εξυγίανσης», τον Πιέρ Μοσκοβισί να δηλώνει«περισσότερο αισιόδοξος» για το κλείσιμο της αξιολόγησης. και να βλέπει «δυο τρία σημεία να παραμένουν ανοικτά» αλλά και να επισημαίνει την ανάγκη να υπάρχει νας μηχανισμός διασφάλισης της δημοσιονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα και τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρένγκλινγκ να αναφέρεται στη σημασία των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί για την ελάφρυνση του ελληνικού άχθους από το δημόσιο χρέος τόσο σε βραχυπρόθεσμη όσο και σε μεσοπρόθεσμη βάση.