Αίσθηση προκαλεί η νέα πρόταση για θέση της νέας δομής κλειστού τύπου προσφύγων και μεταναστών στα «εξωτικά» νησάκια Τοκμάκια, που φέρεται να κατέθεσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης στον υπουργό Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, μετά και τη σύγκρουση που είχαν το προηγούμενο διάστημα για τη διαχείριση του προσφυγικού και την απόφαση για επιτάξεις περιοχών στη Λέσβο. 

Ads

Την αποκάλυψη αυτού του σεναρίου έκαναν τα τοπικά ενημερωτικά μέσα της Λέσβου, ωστόσο όπως επιβεβαιώνεται από δημοσιογραφικές πληροφορίες εξετάζεται σοβαρά και από κυβερνητικά στελέχη. Μάλιστα σύμφωνα με τα «Νέα της Λέσβου» υπήρξε παρέμβαση του κυβερνητικού βουλευτή, Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος φέρεται να βρίσκεται πίσω από την πρόταση αυτή.

Η πρόταση αφορά το Ασπρονήσι που ανήκει στο σύμπλεγμα Τοκμάκια, τα οποία απέχουν 5 ναυτικά μίλια από την Λέσβο. Είναι ακατοίκητο, δεν διαθέτει υποδομές ή απαραίτητες εγκαταστάσεις και αποτελεί αγαπημένο προορισμό ημερήσιων εκδρομών το καλοκαίρι.

Πέραν όμως της ανθρωπιστικής πλευράς που εγείρει σοβαρά ζητήματα, καθώς το σενάριο επαναφέρει τους τόπους εξορίας με απάνθρωπους εγκλωβισμούς άλλων σκοτεινών εποχών, η πρόταση είναι και ανεφάρμοστη εκτός κι αν η Ελλάδα αναλάβει εξολοκλήρου το οικονομικό βάρος της διαχείρισης του προσφυγικού.

Ads

Όπως είχε επισημανθεί σε σχετικό ρεπορτάζ του Tvxs.gr, οι Ευρωπαϊκές Αρχές δεν χρηματοδοτούν την κατασκευή και λειτουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης, που σημαίνει πως αν ληφθεί μια τέτοια απόφαση πέραν του ηθικού κόστους, το ελληνικό δημόσιο θα αναλάβει και το οικονομικό κόστος. 

* Φωτογραφία: Ιωάννης Πρινάρης