Εν μέσω διασταυρούμενων τελεσιγράφων και, συντεταγμένου πλέον, εκβιασμού παίζεται η τελευταία πράξη του ελληνικού δράματος, λιγότερο από 24 ώρες πριν από τη σύγκλιση του νέου Eurogroup. Το έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο που συγκάλεσε με το που επέστρεψε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει μετατραπεί σε διευρυμένο υπουργικό συμβούλιο, με τη συμμετοχή και των αναπληρωτών υπουργών και συνεδριάζει αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Ads

H κυβέρνηση, μετά το εύγλωττο μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα από τη σύνοδο κορυφής ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργεί με εκβιασμούς, ζητά ουσιαστικά νέα πρόταση από τους πιστωτές έως αύριο το μεσημέρι και τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών.

Όπως διαμήνυσαν χαρακτηριστικά ελληνικές κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες το σχέδιο που κατέθεσαν οι δανειστές «είναι χειρότερο από Μνημόνιο», ενώ πρόσθεταν πως ούτε το χρηματοδοτικό σκέλος του μπορεί να γίνει αποδεκτό αφού καλύπτει απλώς οριακά τις ανάγκες της Ελλάδας για την αποπληρωμή των δόσεων.

Το εν λόγω σχέδιο προβλέπει πεντάμηνη παράταση, δηλαδή έως το Νοέμβριο, και χρηματοδότηση της Ελλάδας για το ίδιο διάστημα με 15,5 δις ευρώ. 

Ads

«Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αυτή η πρόταση. Το ζητούμενο είναι ένα συνολικό πακέτο που δεν θα ανακυκλώνει τον φαύλο κύκλο της λιτότητας» ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι το σχέδιο των πιστωτών «δεν αποτελεί βιώσιμη συμφωνία».

Με αυτά τα δεδομένα συνεδριάζει απόψε, το κυβερνητικό συμβούλιο για να αποτιμηθούν οι εξελίξεις του τελευταίου διημέρου και να εξεταστούν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα. Όλοι οι υπουργοί είχαν ειδοποιηθεί ότι πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ προκειμένου να μετάσχει στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου επέστρεψε εσπευσμένα από το Βελιγράδι και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Οι εκτιμήσεις στο κυβερνητικό επιτελείο για τις εξελίξεις των επόμενων ωρών είναι συγκρατημένες, όπως είναι εμφανής και ο εκνευρισμός για τις συνεχείς παλινωδίες και μαξιμαλιστικές απαιτήσεις των πιστωτών.

Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη στο «Κόκκινο», ο οποίος καταλόγισε «εμφανή παλινδρόμηση» στους δανειστές τονίζοντας: «Εμείς επιδιώκουμε βελτίωση των δημοσίων οικονομικών κατά τα τρία τέταρτα με αύξηση του μεριδίου του μεγάλου πλούτου και των επιχειρηματικών κερδών στα βάρη και κατά το ένα τέταρτο με περικοπές. Οι θεσμοί θέλουν την αντίστροφη αναλογία». Ο κ. Σταθάκης εκτίμησε πάντως ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας, στο αυριανό Eurogroup του Σαββάτου. 

«Δεν συμφωνήσαμε σε τίποτα. Και δεν θα συμφωνήσουμε σε τίποτα έως ότου υπάρχει κάτι το οποίο να είναι αποδεκτό για όλους μας», δήλωσε από την πλευρά στον Guardian, o υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης. Αναφερόμενος, δε, στους πιστωτές πρόσθεσε: «Δεν είναι μόνον ένα δικό μας δράμα, είναι κι ένα δικό τους δράμα. Πήγαμε από το σενάριο του take it or leave στην πρόταση για μια πεντάμηνη παράταση που δεν έχει κανένα νόημα».

Ερωτώμενος για το εάν υπάρχει φόβος ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κόψη και μπορεί να βρεθεί εκτός ευρωζώνης, ο υπουργός Εργασίας απάντησε: «Φυσικά και φοβόμαστε αλλά φοβόμαστε περισσότερο να υπογράψουμε κάτι που θα σήμαινε το τέλος του λαού και της πατρίδας μας».