Μια πρώτη γεύση από τα νέα μέτρα που έρχονται έδωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε σήμερα ότι δεν αποκλείεται να ληφθούν νέα μέτρα ακόμη και μέσα στα Χριστούγεννα.

Ads

Οι παραπάνω προβλέψεις γίνονται στο φόντο του νέου μέτρου που θα ισχύσει από τις 19 Δεκεμβρίου και το οποίο προβλέπει ότι εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι που έρχονται στην Ελλάδα θα πρέπει να έχουν αρνητικό μοριακό τεστ.

Με δεδομένη τη μεγαλύτερη μολυσματικότητα, ο κίνδυνος της μετάλλαξης Όμικρον μπορεί να είναι ίδιος με την Δέλτα, σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ και όπως όλα δείχνουν τα νέα στοιχεία θα φέρουν αλλαγές στα πρωτοκόλλα εστίασης και διασκέδασης.

Ο κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μίλησε για τις εξελίξεις που φέρνει η μετάλλαξη Όμικρον στο μέτωπο της πανδημίας και όσα αναμένεται να αλλάξουν, καθώς συγκεντρώνονται περισσότερα επιστημονικά δεδομένα. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στο ΣΚΑΙ όλα τα δεδομένα μέχρι τώρα συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι πιο μολυσματική, αλλά η ουσία είναι ότι αν νοσήσουν πολλοί άνθρωποι ταυτόχρονα η επιβάρυνση όσων κινδυνεύουν θα είναι ίδια και μεγαλύτερη από αυτή που έχουμε σήμερα με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Ads

«Αν ένα 10% νοσεί βαρύτερα και απευθύνεται σε ένα πληθυσμό 100 ανθρώπων, το 2% σε ένα πληθυσμό μερικών χιλιάδων μας δίνει αριθμό ασθενών πολύ μεγαλύτερο από ό,τι μας δίνει ο αρχικός», εξηγεί ο κ. Εξαδάκτυλος.

Παράλληλα όπως λέει υπάρχουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα, όπως το πόσο μάς προφυλάσσουν τα εμβόλια και πόσο πιο επικίνδυνη είναι η νόσος που προκαλεί. Σε ερώτηση για το εάν τα rapid test «πιάνουν» τη μετάλλαξη Όμικρον, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου διευκρίνισε πως το πιο αξιόπιστο είναι το μοριακό τεστ (PCR), ωστόσο «κανένα τεστ δεν δίνει 100% αποτέλεσμα».

Σημείωσε, μάλιστα, ότι τα rapid και τα self τεστ έχουν ασφαλώς μικρότερη αξιοπιστία από τη μοριακή μέθοδο, αλλά είναι πολύ χρήσιμα ως διαγνωστικά εργαλεία.

«Διαγνωστικά είμαστε προστατευμένοι όσο πάντα, αλλά είναι σκόπιμο να απέχουμε από μαζικές εκδηλώσεις, να χρησιμοποιούμε τη μάσκα με μεγαλύτερη συστηματικότητα και να φροντίσουμε τον εμβολιασμό μας», υπογράμμισε ο κ. Εξαδάκτυλος, τονίζοντας πως τα ισχύοντα πρωτόκολλα για εκδρομές, εκδηλώσεις, εστιατόρια, μαγαζιά είναι βέβαιο πως θα αναθεωρηθούν όταν έχουμε νέα στοιχεία για την παραλλαγή Όμικρον.