Τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Τουρκία συνεχίζει το Λιμενικό. Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, τα νέα θύματα αυτής της πρακτικής είναι 17 πρόσφυγες, άνδρες και γυναίκες – ανάμεσα του και ένα βρέφος λίγων ημερών – που αποβιβάστηκαν το πρωί της Κυριακής 4 Ιουλίου σε ακτή των Νενήτων στη Χίο, κοντά στη παραλία της Βοκαριάς στην ανατολική πλευρά του νησιού.

Ads

Σύμφωνα και με τις μαρτυρίες ντόπιων κατοίκων η βάρκα που όπως αποδείχθηκε μετέφερε τελικά 21 άτομα, προσέγγισε τις ακτές του νησιού, λίγο μετά τις εννιά το πρωί και ενώ στη θαλάσσια περιοχή είχαν κάνει την εμφάνιση τους περιπολικά του λιμενικού καθώς και ένα στρατιωτικό ελικόπτερο. Στη συνέχεια οι κάτοικοι του χωριού είδαν μια κλούβα της αστυνομίας να μεταφέρει τους πρόσφυγες, μέσα από τους δρόμους του χωριού, αλλά στη συνέχεια τα ίχνη τους χάθηκαν για ακόμη μια φορά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τόσο το λιμενικό όσο και η αστυνομία αρνήθηκαν και αυτό το περιστατικό. Ωστόσο τέσσερις νεαρές γυναίκες κατάφεραν να ξεφύγουν και έμειναν κρυμμένες για ώρες στα χωράφια της περιοχής.

Οι τρεις από τις τέσσερις  εντοπίστηκαν από την Εφημερίδα των Συντακτών να κυκλοφορούν ξυπόλητες, πεινασμένες και διψασμένες στους δρόμους του χωριού, αναζητώντας το δρόμο για το ΚΥΤ όπου σκόπευαν να καταφύγουν.

Ads

«Στη βάρκα ήμασταν περίπου 20 συμπεριλαμβανομένης μίας μητέρας με παιδί. (Δεκαπέντε στην αρχή, μετά προσέθεσαν άλλους 6). Ταξιδεύουμε από το Τσεσμέ για Ελλάδα. Δέκα λεπτά χρειαζόμασταν για να φτάσουμε στις ελληνικές ακτές όταν ήρθε ένα πλοίο του λιμενικού με ταχύτητα δημιουργώντας απόνερα για να μας απωθήσει. Φτάσαμε μέχρι κάποια βράχια προς την ακτή (το πλοίο δεν μπορούσε να φτάσει εκεί). Καλούν την αστυνομία και έρχεται. Είπαν όλοι “σταματήστε”. Εγώ ήμουν τελευταία στη βάρκα. Τους πήραν όλους, εγώ είχα κρυφτεί. Του έπιασαν όλους. Εγώ κρύφτηκα σε κάτι θάμνους και οι αστυνομικοί παίρνουν τους υπόλοιπους μεταξύ των οποίων τη μητέρα με το παιδί και τους έκαναν pushback. Φύγαμε 3 το πρωί από την Τουρκία χθες» ανέφερε σε δηλώσεις της.