Υπό άλλες συνθήκες και προϋποθέσεις, ο πληθωρικός – ή «υπερτροφικός», κατά τον Φώτη Κουβέλη – λόγος Καμμένου απέναντι στην Τουρκία θα μπορούσε να είναι η χρήσιμη «δεύτερη φωνή» για την ελληνική κυβέρνηση. 

Ads

Παραπλεύρως και πίσω από την κεντρική γραμμή της «ψυχραιμίας και αποφασιστικότητας» θα μπορούσε να αποτελεί την, στοχευμένη και λελογισμένη, υπενθύμιση της επιχειρησιακής επάρκειας της χώρας για την διαφύλαξη της εθνικής της κυριαρχίας και εδαφικής της ακεραιότητας.

Εν προκειμένω όμως αυτό δεν ισχύει. Πρώτον διότι ο Πάνος Καμμένου κινείται σταθερά ένα βήμα παραπέρα και πάνω – και όχι πίσω – από την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης. Και, δεύτερον, διότι οι δηλώσεις του περί στρατιωτικής ετοιμότητας και υπεροχής δεν συνιστούν πάντοτε απάντηση σε αντίστοιχες προκλήσεις ομόβαθμων του Τούρκων αξιωματούχων.

Αυτό συνέβη όταν χαρακτήρισε «τρελό», σε συζήτηση με δημοσιογράφους, τον Ταγίπ Ερντογάν. Κι αυτό συνέβη και χθες, όταν από την Ικαρία κάλεσε το σύνολο του ελληνικού λαού σε εγρήγορση, προειδοποίησε ότι «ενωμένοι, θα τους τσακίσουμε», και είπε ότι η Ελλάδα μεταφέρει χιλιάδες στρατιώτες στα νησιά και τον Έβρο. 

Ads

Οι δηλώσεις αυτές έφεραν νέο γύρο προβληματισμού στην κυβέρνηση και δυσφορίας εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Κι όπως ήταν μάλλον αναμενόμενο έδωσαν την ευκαιρία στην Άγκυρα για μια ακόμη πράξη ρητορικής αντιπαράθεσης, και δη με προτροπές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να «νουθετήσει» την Ελλάδα.

Αυτή τη φορά ήταν ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, που πήρε τη σκυτάλη και δήλωσε ότι «εάν κοιτάξουμε τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού βλέπουμε πως είναι απερίσκεπτες». Και έσπευσε να προσθέσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να κάνει επισημάνσεις στην Ελλάδα για δηλώσεις που γίνονται από την πολιτική ηγεσία της χώρας μας, καθώς και ότι σε περιπτώσεις διενέξεων δεν είναι δυνατόν να επικρίνεται πάντα η χώρα που δεν είναι μέλος της ΕΕ.

«Δεν μπορούν να μας θέτουν (οι ευρωπαίοι) το θέμα της ανατολικής Μεσογείου μονομερώς», είπε, καλώντας επίσης την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις κατευθύνσεις που δόθηκαν στη σύνοδο της Βάρνας.

Απάντηση από ελληνικής πλευράς στις δηλώσεις Τσελίκ δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής, σε κυβερνητικούς κύκλους όμως, όπως και στο κομματικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ είναι έκδηλος ο προβληματισμός για τα όρια της ρητορικής αντιπαράθεσης με την Άγκυρα. 

Χαρακτηριστικά αυτού του προβληματισμού ήταν και τα όσα είπε στον Real fm ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας αναφερόμενος στις δηλώσεις Καμμένου για μεταφορά Ελλήνων στρατιωτών στη μεθόριο:

«Η κυβέρνηση», δήλωσε, «κατ’ αρχήν προστατεύει απολύτως την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία της χώρας. Δεύτερον, όλα αυτά που πρέπει να κάνει – και τα κάνει προφανώς – δεν πρέπει να λέγονται με δημόσιο τρόπο, όχι γιατί δεν τα κάνεις αλλά δεν είναι στη στρατηγική που πρέπει να ακολουθείς. Νομίζω ότι ο κ. Καμμένος, με το ταμπεραμέντο που έχει, έχει και την απόλυτη ευθύνη ως υπουργός Άμυνας για την προστασία της χώρας. Απλά κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να λέγονται αυτά με τέτοιο δημόσιο τρόπο»…