Νέα σημαντικά ευρήματα φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στον τάφο της Αμφίπολης, τα οποία, όπως αναφέρουν οι αρχαιολόγοι ενισχύουν, σχεδόν επιβεβαιώνουν, πως πρόκειται για ταφικό μνημείο. Πρόκειται για «τυπική μορφή μακεδονικού τάφου», τονίζουν.

Ads

Ειδικότερα οι αρχαιολόγοι εντόπισαν τρία τμήματα από μαρμάρινη θύρα στον τρίτο θάλαμο, τα οποία, όπως και τα υπόλοιπα μαρμάρινα ευρήματα, αναφέρουν πως είναι από μάρμαρο Θάσου. Επιπλέον βρέθηκε «στροφέας» (μεντεσές) για να ανοιγοκλείνει η δίφυλλη μαρμάρινη πόρτα, πάχους 14 εκατοστών η οποία έχει πάνω της μικρές διακοσμητικές εφηλίδες που μιμούνται την κεφαλή καρφιών. Οι αρχαιολόγοι, με βάση ίχνη που έχουν εντοπίσει, εκτιμούν πως μετά την πόρτα ακολουθεί σκάλα που οδηγεί σε χώρο, ο οποίος βρίσκεται ενδεχομένως σε βάθος ίσως και δύο μέτρων.

«Η πτώση των τμημάτων από τη μαρμάρινη θύρα οφείλεται ή σε βομβαρδισμούς που υπέστη η περιοχή από τις οβίδες των Βουλγάρων το 1913 ή στη σεισμική δόνηση των 6,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τον 6ο μΧ αιώνα ή σε σεισμούς που σημειώθηκαν τον 19ο αιώνα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν έγινε απόπειρα τυμβωρυχίας, μόνο η ανασκαφή θα μας δείξει», εξήγησε η επικεφαλής των ανασκαφών Κατερίνα Περιστέρη.

Η κ. Περιστέρη ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν μπορεί να εκτιμήσει σε ποιον ανήκει ο τάφος. «Είναι πολύ νωρίς. Αν δεν η ανασκαφή οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν να πούνε ποιος είναι, ποιος δεν είναι μέσα», απάντησε, ενώ για τις επικρίσεις που έχει δεχτεί από άλλους αρχαιολόγους, οι οποίοι αμφισβητούν τις εκτιμήσεις της, ανέφερε: «Δεν ασχολούμαστε με τα άσχημα σχόλια. Προσπαθούμε να υπάρχει ενημέρωση από τον τελευταίο πολίτη μέχρι τον ειδικό, τον επιστήμονα».

Ads