Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Υπουργείου Πολιτισμού, που έχει χαρακτηριστεί «αμαρτωλό», ήρθε πρόσφατα στην επικαιρότητα, όταν αποκαλύφθηκε ο διαχειριστικός έλεγχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τα οικονομικά έτη 2015-2016. 

Ads

Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, η είδηση δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, αντιθέτως, είχαν προηγηθεί δημοσιευμάτων που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για τον πακτωλό δημοσίου χρήματος που διαχειρίζονταν οι εκάστοτε ηγεσίες του Υπ. Πολιτισμού, σε συνεργασία με συνδικαλιστές συγκεκριμένων αποχρώσεων. 

Το ιδιότυπο αυτό καθεστώς, το οποίο πλέον βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, εγκαθιδρύθηκε επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου και διατηρήθηκε απ’ όλες τις υπόλοιπες ηγεσίες του Υπ. Πολιτισμού. Μάλιστα, επί υπουργίας Σαμαρά αυξήθηκε το ποσοστό της επιδότησης που προβλεπόταν να εισρέει από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων στο «αμαρτωλό» ταμείο.

Πρόσφατα η κυβέρνηση αποφάσισε να λύσει τον γόρδιο δεσμό του Ταμείου, αντικαθιστώντας το προηγούμενο ΔΣ, πρόεδρος του οποίου επί 15ετίας ήταν ο Γιάννης Τσακοπιάκος, στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου. Μάλιστα ο υπουργός επικρατείας, Χριστόφορος Βεναρδάκης, είχε δηλώσει στο «Έθνος» σχετικά με το «νέο ΚΕΛΠΝΟ» όπως ονομάστηκε το σκάνδαλο του Ταμείου, ότι «δεν είναι δυνατόν να εισρέει ανεξέλεγκτο δημόσιο χρήμα σε ένα ταμείο συνδικαλιστών. Θα διοριστεί νέο ΔΣ που θα έχει χαρακτήρα εκκαθαριστή».

Ads

Το νέο ΔΣ διορίστηκε. Όμως, ένα νέο έγγραφο, το περιεχόμενο του οποίου είναι σε γνώση του «Έθνους», θέτει νέα ερωτήματα για τις κινήσεις του ΔΣ καθώς προκύπτει ότι λίγες μέρες πριν λήξει η θητεία του, αποφασίστηκε η ανάθεση της νομικής εκπροσώπησης του φορέα στον δικηγόρο Νίκο Κωνσταντόπουλο έναντι αμοιβής ύψους 5.000 ευρώ. Η επιλογή του γνωστού ποινικολόγου έγινε ύστερα από πρόταση του κ. Τσακοπιάκου, όπως προκύπτει μέσα από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης του ΔΣ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, από τον κ. Κωνσταντόπουλο ζητήθηκε «η αντίκρουση των ευρημάτων της έκθεσης».

Η έκθεση του διαχειριστικού ελέγχου φέρεται να καταλογίζει σειρά οικονομικών και διαχειριστικών παραβάσεων, που κυρίως αφορούν τη διαδρομή δημοσίου χρήματος από τα κρατικά ταμεία σε συνδικαλιστικές ενώσεις, έξοδα τα οποία προκλήθηκαν από την ανάγκη υπολογισμού της μη νόμιμης παροχής του Πολιτιστικού Επιδόματος, «μη νόμιμες και εκτός σκοπού» δαπάνες συνολικού ύψους περίπου 5,5 εκατ. ευρώ για το διάστημα της ελεγχόμενης 12ετίας. Το ερώτημα που προκύπτει είναι πολιτικό: είναι μεν νόμιμο, είναι όμως και ηθικό εκ μέρους του κ. Κωνσταντόπουλου να αναλάβει την υπεράσπιση των συγκεκριμένων συνδικαλιστών; Έχει μεγάλο ενδιαφέρον πάντως η επιλογή του συγκεκριμένου νομικού από το απερχόμενο ΔΣ, επιλογή με πολιτική χροιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας όμως το θέμα έχει κι άλλες πιο σοβαρές διαστάσεις. Ο κ. Κωνσταντόπουλος ετοίμασε μια μελέτη κι έπειτα μια απάντηση προς την ελέγκτρια. Ο κ. Βλαντής ο οποίος ήταν και παραμένει διευθυντής του Ταμείου, χωρίς να ενημερώσει το νέο ΔΣ ως όφειλε, έστειλε την αναφορά αυτή στους ελεγκτές. Δηλαδή με λίγα λόγια, το Ταμείο Αλληλοβοήθειας απάντησε στους ελεγκτές, με τα επιχειρήματα της προηγούμενης διοίκησης η οποία ελέγχεται. Η σκυτάλη είναι πλέον στην υπουργό πολιτισμού η οποία οφείλει να απαντήσει αν γνωρίζει τις κινήσεις του κ. Βλαντή, αν συμφωνεί η ίδια, αλλά και τι απάντησε το υπουργείο στα ερωτήματα που έθεσαν προς αυτό οι ελεγκτές. Η απάντηση της θα κρίνει αν το υπουργείο θέλει τελικά την κάθαρση στο αμαρτωλό ταμείο όπως καθαρά έχει υποστηρίξει το Μαξίμου.

Πηγή: Έθνος