Έκρυθμη συνεχίζει να είναι η κατάσταση στο λιμάνι της Μυτιλήνης,  όπου περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες περιμένουν να καταγραφούν και να επιβιβαστούν στα πλοία για τον Πειραιά.  Νέα επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα με τις δυνάμεις της αστυνομίας και του λιμενικού να επεμβαίνουν, σε πολλές περιπτώσεις βίαια.

Ads

Τα πρώτα επεισόδια ξεκίνησαν νωρίς το πρωί με την άφιξη του «Ελευθέριος Βενιζέλος». Πολλές εκατοντάδες Αφγανοί μετανάστες επιχείρησαν να μπουν στο λιμάνι και να μπουν χωρίς να καταγραφούν και να πάρουν τα απαραίτητα έγγραφα στο πλοίο. Δυνάμεις των ΜΑΤ αναχαίτισαν την ομάδα των Αφγανών. Κατά τις συμπλοκές αστυνομικός χτύπησε και τον φωτορεπόρτερ της Εφημερίδας των Συντακτών, ρίχνοντας του γροθιά στο πρόσωπο.

Ακολούθησε η προσπάθεια να διοχετευτεί μεγάλος αριθμός Σύρων προσφύγων στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ απ’ όπου θα έπαιρναν αμέσως το απαραίτητο δικαιολογητικό ώστε να επιστρέψουν στο λιμάνι και να επιβιβαστούν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο ήταν άδειο. Εκεί υπήρξαν συγκρούσεις από ομάδες νεαρών Αράβων που προσπαθούσαν να μπουν στον περίκλειστο χώρο του λιμανιού και να επιβιβασθούν πρώτοι στα λεωφορεία προς τον καταυλισμό. Τελικά η καταγραφή διακόπηκε. Οι Σύροι αντιμετωπίσθηκαν από δύο διμοιρίες των ΜΑΤ.

Από τις συγκρούσεις τραυματίσθηκαν δυο άνδρες του Λιμενικού Σώματος και τρεις μετανάστες και πρόσφυγες. Πολλοί ακόμα τραυματίες – κυρίως γυναίκες και παιδιά – με αναπνευστικά προβλήματα από το συνωστισμό στο λιμάνι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Ads

Διαμάχες ξέσπασαν κατά τη διάρκεια της ημέρας και μεταξύ Αφγανών και Σύρων.  Οι μεν Αφγανοί διεκδικούν ισότιμη μεταχείριση με τους Άραβες και κυρίως Σύρους πρόσφυγες, οι δε δεύτεροι απαιτούν άμεση αποχώρηση τους από το νησί.

Όλα αυτά βέβαια έχουν σαν αποτέλεσμα οι προσπάθειες καταγραφής να μην αποδίδουν και χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες να συνωστίζονται, χωρίς δυνατότητα αποχώρησης από το νησί.