Από έκπληξη σε έκπληξη φαίνεται πως πάνε οι συνταξιούχοι που περιμένουν τα αναδρομικά στις συντάξεις. Όπως φαίνεται έχουμε νέα μετάθεση στο χρονοδιάγραμμα καταβολής των αυξήσεων και των αναδρομικών για τους 150.000 δικαιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον Μάιο του 2016.

Ads

Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο για να δουν αυξήσεις και αναδρομικά στις συντάξεις, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για αναδρομικά που περιμένουν πάνω από ένα χρόνο οι συνταξιούχοι.

Άμεσα επηρεάζονται οι «παλιοί» ασφαλισμένοι, δηλαδή όσοι είχαν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης πριν από την 13η Μαΐου 2016, ημερομηνία έναρξης ισχύος του «νόμου Κατρούγκαλου» (ν.4387/2016).

Αντίθετα, φαίνεται πως ισχύει κανονικά η ημερομηνία της 27ης Ιουλίου, που έχει δώσει η διοίκηση του Φορέα για να καταβληθούν τα αναδρομικά για τους «νέους» συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή όσους υπέβαλλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά την 13η Μαΐου 2016. Ακόμα όμως, βρίσκεται σε εκκρεμότητα να καταβληθούν και οι αυξήσεις στις ίδιες συντάξεις.

Ads

Ο ΕΦΚΑ ήδη έχει ανακοινώσει ότι παράλληλα με τις τακτικές πληρωμές των συντάξεων Αυγούστου, που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, θα καταβληθούν στις 27 Ιουλίου και τα αναδρομικά σε συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα με πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Ωστόσο αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε στη συνεδρίαση της 8ης Ιουνίου 2021 το ακόλουθο πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Αυγούστου:

  • Στις 26 Ιουλίου 2021, ημέρα Δευτέρα, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών, δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ, που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
  • Στις 27 Ιουλίου 2021, ημέρα Τρίτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.
  • Στις 28 Ιουλίου 2021, ημέρα Τετάρτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).
  • Στις 29 Ιουλίου 2021, ημέρα Πέμπτη, θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔEΗ.

Παράλληλα, έχει ανακοινωθεί και η πληρωμή των αναδρομικών στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που πήραν σύνταξη μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, τον Μάιο του 2016, με πάνω από 30 συντάξιμα έτη, που ήταν να καταβληθούν τον προηγούμενο μήνα, όμως λόγω καθυστέρησης στην επεξεργασία των στοιχείων από την ανάδοχο εταιρεία, όπως ανέφερε η τελευταία ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, θα πραγματοποιηθεί με εμβόλιμη πληρωμή στις 27 Ιουλίου 2021.